pixabay.com
Dunav

Deo kraka gasovoda “Turski tok” u Srbiji sa primenom najnovijih tehnologija položen je na dno reke Dunav uoči sastanka predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa ruskim liderom Vladimirom Putinom, saopštio je ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko.

Trenutno se na teritoriji Srbije gradi gasovod od granice sa Bugarskom do Mađarske, kojim će, kako se očekuje, poteći gas iz „Turskog toka“. Reč je o kraku dužine 402 kilometra, kapaciteta 12,87 milijardi kubnih metara godišnje.

Bocan-Harčenko je posetio deo gde se gradi gasni interkonektor „granica Bugarske-granica Mađarske“, na mestu gde gasovod seče reku Dunav na obali Smedereva.

– Pokazali su nam sve cifre i statistiku koja potvrđuje da je projekat jedinstven. Pokazali su nam i dokazali jedinstvenost izgradnje. Dakle, ovaj deo magistralnog gasovoda će biti izgrađen, i to je naš veliki projekat, koji će snabdevati Srbiju i Evropu. Smatram da će bugarski deo biti izgrađen, trenutno postoje svi signali da stvari idu u tom pravcu – izjavio je ruski ambasador tokom obilaska objekta.

On je dodao da je taj projekat deo čvrste bilateralne saradnje.

– Razvoj i prolazak gasovoda Dunavom uz primenu jedinstvene tehnologije je dobra uvertira za sastanak između predsednika, koji je planiran za 4. decembar u Sočiju – istakao je Bocan-Harčenko.

„Gasprom“ je 19. novembra saopštio da završava poslednje pripreme pre puštanja u rad gasovoda „Turski tok“, što bi trebalo da se dogodi do kraja 2019. godine.

Trenutno su oba kraka napunjena gasom. Kompresorska stanica „Ruska“ i obalski deo u Rusiji spremni su da počnu sa radom. Istovremeno se privode kraju radovi na prijemnom terminalu u Turskoj.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here