Tanjug
Ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Bocan-Harčenko

Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko izjavio je da su pritisci na Srbiju neverovatni.

Radi se o, kako je rekao, “brutalnim pritiscima, konkretno zavrtanju ruku i pokušajima gušenja zemlje i njene volje, potpunom ignorisanju njenih interesa”.

– Mi odlično razumemo taj neverovatan pritisak Zapada na Beograd i težak položaj u kome se Srbija nalazi. I, naravno, visoko cenimo principijelnu liniju koju čuva u nepriznavanju i neprihvatanju antiruskih sankcija – rekao je Bocan-Harčenko za današnju Politiku.

On je naveo i da “nema i ne može biti nikakve promene pozicije Ruske Federacije prema kosovskom pitanju”.

– Mi Kosovo ne priznajemo i najaktivnije podržavamo Beograd u međunarodnim forumima, pre svega u Savetu bezbednosti UN. Sve što se tiče navodne promene ruskog stava izmišljeno je s ciljem da pokvare odnosi Moskve i Beograda i da bi se Srbija priklonila antiruskim merama – rekao je Harčenko na pitanje o izjavi ruskog predsednika Vladimira Putina u kojoj je citirao presudu Muđunarodnog suda pravde o Kosovu.

Govoreći o energetici, ambasador Rusije je rekao da Moskva očekuje početak pregovora o gasu sa Srbijom i “zato ne možemo da trčimo pred rudu, ali sam uveren da će se oni voditi na najprihvatljivi način, s obzirom na realno stanje na tržišttu i to da je Srbija nama prijateljska zemlja”.

– Kad saberemo ova dva aspekta, mislim da će biti pronađena zlatna sredina koja će odgovarati interesima i Rusije i Srbije – rekao je Harčenko.

Na pitanje da li može gas da se plaća u dinarima, on je odgovorio – “kako će biti dalje, videćemo”.

– To će biti rezultat pregovora i dogovora dve vlade, i “Gasproma” i “Srbijagasa”. Ja bih ovo postavio još šire i rekao da mi u celini, a ne samo u pojedinim sektorima, vidimo perspektivu u prelasku na aktivnija plaćanje u nacionalnim valutama – rekao je Harčenko.

4 COMMENTS

  1. Nije tesko Srbiji i ovoj vladi zavrtati ruku. Vucic nema problema. Ne boli ga. Jer njegova ruka je ljigava. Menja stavove ko carape.

  2. Srbiji za pet godina EU nece biti potrebna. Neka Vucic samo do tada njima zaslepljuje vid. I gde bi nam bio kraj kad bih imali samo jos jednog Vucica i Dodika?

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here