Ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Bocan-Harčenko rekao je da Zapad namerno ostavlja “bezbednosni vakuum” na Kosovu da bi ga popunile snage kosovsko-albanske specijalne policije i upozorio da je to put koji vodi ka sukobu.

– Kosovski “premijer” Kurti je još jednom odbio predloge Evropske unije o stabilizaciji situacije na severu Kosova, koja je na ivici sukoba. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je još jednom pokazao konstruktivno opredeljenje. Neću se čuditi ako Zapad, bez obzira na to, nastavi da ponavlja tezu o obostranoj odgovornosti Beograda i Prištine za povećanje tenzija. Skroz lažna poruka – naveo je Bocan-Harčenko.

Kako je dodao, “bezbednosni vakuum” o kojem govori visoki predstavnik EU za spoljne poslove i bezbednost Žosep Borelj je opasan.

– Tu nema nikakve rasprave. Međutim, nije moguće razumeti zašto šef evrodiplomatije smatra da ni Euleks, niti Kfor ne mogu da ga popune da bi se izbegla kriza. Upravo to spada u nadležnost tih međunarodnih prisustava. Smatram da bi vredelo da se Borelj upozna sa njihovim mandatima – navodi on.

On dodaje da se čini da Zapad namerno ostavlja “bezbednosni vakuum” da bi ga popunile snage kosovsko-albanske specijalne policije.

– Upozoravamo, to je put koji vodi ka sukobu – istakao je Bocan-Harčenko.

2 COMMENTS

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here