PKS

Privredna komora Srbije u saradnji sa partnerima, za svoje članice, 22 firme koje nastupaju na 27. Međunarodnom privrednom sajmu u Tirani, organizovala je bogat biznis program, zakazano je više od stotinu sastanaka sa albanskim kompanijama, B2B susreti u okviru Evropske mreže preduzetništva (EEN), kao i razgovori sa najvećim trgovinskim lancima svih šest ekonomija Komorskog investicionog foruma Zapadnog Balkana.

Među kompanijama iz Albanije sa kojima će razgovarati naše firme su veliki poslovni sistemi, kao što su Balfin grupa, Agna, Kastrati, Brunes, Atlas grupa, koji okupljaju kompanije u oblasti bankarstva, nekretnina, trgovine, prehrambene, hemijske i drugih industrija, kao i trgovinski lanci, poput Špara, Konada i ostalih, kaže Aleksandar Radovanović, rukovodilac Centra za regionalnu saradnju Privredne komore Srbije.

Na sajmu u Tirani, koji se održava pod sloganom „Jedan Balkan jači Balkan“, ove godine učestvuje više od 250 kompanija iz 20 zemalja, najviše iz Turske, Grčke, Italije i Srbije. Osim za izlagače iz naše zemlje, B2B sastanci organizovani su i za mala i srednja preduzeća iz regionalnih privrednih komora Kruševca i Niša, koja će posetiti sajam kao i svake godine do sada.

Perspektivni sektori za saradnju Srbije i Albanije su: poljoprivreda i prehrambena industrija, industrija plastike, metalska, tekstilna, i industrija nameštaja, navodi Radovanović.

Prema evidenciji PKS, više od 1000 firmi iz Srbije ima partnere u Albaniji, a o uspešnoj saradnji dveju privreda svedoči podatak da smo tokom 2020, uprkos pandemiji koronavirusa, za 10 odsto uvećali izvoz na albansko tržište. Rast robne ramene je stalan, tokom prvih devet meseci ove godine razmena je bila veća za 28 odsto u odnosu na prvih devet meseci 2020. Od januara do oktobra ove godine, razmena je bila vredna 186,9 miliona evra, za 41,8 miliona evra više nego tokom prvih devet meseci 2020. godine. Za četvrtinu je povećan i izvoz, dok je uvoz uvećan za 41 odsto. Srbija je ostvarila i veći suficit u razmeni – iznosio je 94,1 milion evra, za 14,6 miliona više nego u istom periodu 2020. godine.

Vanja Pećinar, direktor razvoja u kompaniji Bogutovo doo iz Arilja, porodične kompanije koja se bavi prodajom i proizvodnjom veša i tekstilnog programa, kao i otkupom i preradom voća, navodi da ta firma prvi put nastupa na tržištu Albanije. „Sa Privrednom komorom već smo bili na tržištima Britanije, Amerike, ali sada smo fokusirani na Zapadni Balkan. Prisutni smo na tržištima Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Hrvatske, a težimo da uspostavimo saradnju i sa albanskim firmama. Narednih dana, planirani su sastanci sa potencijalnim albanskim partnerima“, navodi Vanja Pećinar.

Firma Stantech koja se bavi robotizacijom i automatizacijom procesa pakovanja u industriji hrane, teži da postigne prepoznatljivost na tržištu Albanije. „Smatramo da moramo biti prepoznatljivi i prisutni za trenutak kad tržište bude spremno za nas“, navodi Biljana Kojić Miladinović.

Direktor Milšpeda za Albaniju Marko Divljan kaže da ta firma na tržištu Albanije posluje od 2013. godine, i za tih gotovo punih sedam godina, razvili su infrastrukturu, 8000 kvadrata skladišta, kancelarije širom zemlje koje daju podršku u carinskom posredovanju i transportnim operacijama. Imaju 70 zaposlenih, a naredne godine planiraju da imaju 90 radnika.

„Albanija je prirodno tržište za nastavak razvoja naše mreže, jer ima evropsku budućnost. Sa inicijativom Otvoreni Balkan, Srbija i čitav Balkan dobijaju veće tržište koje broji 18 miliona ljudi, privlači veći broj investitora iz Evrope, bolji život za žitelje Balkana“, navodi Divljan.

Na sajmu koji se u albanskoj prestonici otvara večeras i traje do 4. decembra, pod sloganom „Srbija – Otvoreni Balkan za rast i razvoj“ nastupaju: Jović servis i remont, Delta filter d.o.o, Uniplast d.o.o, Stantech d.o.o, 9. septembar – Tissue Converting, Vlora comm d.o.o, Milšped, Aleksandar MN, Trendtex d.o.o, Bogutovo d.o.o, Patent CO d.o.o, Zlatiborac, Nelt, Pionir, Simpo, Budimka, Gebi DOO, Art ival d.o.o, DPS Klas, MIN Komerc, Bramy i Kolarević.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here