EPA-EFE

Britanska kraljevska porodica ima višestruke izvore prihoda, a kraljica je “teška” 360 miliona funti. Ona i njen najstariji sin, princ Čarls, najviše “zarađuju” od svojih imanja i novca koji dobijaju od Parlamenta.

Milioni se slivaju u smeru ostatka porodice. Tri glavna izvora kraljičinih prihoda su kraljevska apanaža, vojvodstva Lankaster i njenih privatnih imanja i investicija. Kraljica je uz to vlasnica svih neobeleženih labudova, delfina i kitova u kraljevstvu, i to od 12. veka iako od toga, šale se ekonomisti i stručnjaci za kraljevsku porodicu, verovatno puno ne profitiraju – piše 24sata.hr.

Kraljevska apanaža je godišnji prihod od vlade koji de facto pokriva troškove putovanja, reprezentacije, osiguranja, zaposlenika i održavanja kraljevskih palata i imanja.

Kraljica je dobila 42,8 miliona funti (oslobođenih od poreza) putem kraljevske apanaže za fiskalnu godinu 2016/2017, a ove bi godine to trebalo da poraste na 76,1 milion funti kako bi se finansiralo renoviranje Bakingemske palate. Kraljevska apanaža generiše se iz zbira imanja i farmi (Crown Estate) koji godišnje generišu stotine miliona funti.

1 KOMENTAR

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime