EPA

Zabrinjavajući rast troškova života u Australiji, ipak neće učiniti ovogodišnju prazničnu trpezu skromnijom.

Kako se bliže Božić i Nova godina, prodaja namirnica koje se obično pripemaju u ovo vreme već beleži neverovatan skok, pa trgovački lanci upozoravaju potrošače da na vreme obezbede omiljene proizvode.

Procenjuje se da će se u Australiji za ovu prazničnu sezonu potrošiti na stotine miliona dolara samo na hranu, od čega oko 15,5 miliona samo na šunku od pola buta. Drugim rečima, očekuje se da će biti prodato neverovatnih 1.830 tona ovog delikatesa.

Takođe, stručnjaci za tržište hrane predviđaju da će sa polica u supermarketima “odleteti“ i 55.000 celih ćurki, koje su jedan od najčešćih izbora za glavno jelo za Božićnu večeru u domaćinstvima koja praznik obeležavaju po julijanskom kalendaru.

Iz lanca supermarketa “Vulvorts“ kažu da prodaja nadmašuje njihove prognoze i očekuju da će na prazničnom meniju biti i tone morskih plodova, pre svega škampi, ostriga i jastoga.

Predviđa se da će biti prodato 600 tona australijskih tigrastih škampa, kao i više od milion komada ostriga i 180.000 jastoga.

Morski plodovi su izuzetno popularni u Australiji u vreme praznika, pa supermarketi u sedmicama uoči Božića prodaju i do 10 puta veću količinu nego inače. Recimo, tokom celog decembra se proda preko 1200 tona škampa.

Veliki trgovački lanci najavljuju i da će mnogi prehrambeni artikli biti na prazničnom sniženju, što bi moglo da bude od posebnog značaja za potrošače, s obzirom na to da se građani Australije poslednjih meseci suočavaju sa rastućom inflacijom i stalnim poskupljenjima.

Sudeći prema prodaji, očigledno je da kada dođe sezona praznika, ni kriza ne može da spreči pripremu pravih porodičnih gozbi.

Tone voća za torte i kolače

U Australiji se početkom ovog leta beleži nestašica pojedinih vrsta voća. Međutim, uprkos tome se predviđa prodaja više od 850 tona trešanja i blizu tri miliona komada manga.

Veliki deo ovog voća koristiće se za pravljeve Pavlove, omiljene praznične torte u Australiji. Očekuje se da će biti prodato blizu pola miliona pripremljenih baza za pavlovu, kao i preko 900.000 božićnih pudinga, više od 600.000 rum kuglica i skoro 12 miliona komada zamrznutih voćnih pita.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here