Bogorodica na panju bagrema

0

Ograđen i okićen cvećem: Stari bagrem pored ograde đenovskog groblja
 

Nedugo pošto je motorna šega odradila svoje, na zaseku, na bagremovom panju, ukazao se neobični lik, kažu "kao rukom nacrtan", u kojem su mnogi prepoznali Bogorodicu.

ČUDO NEVIĐENO
Vest da se Majka Božja "javila" na bagremovom panju u Đenovićima, munjevito se proširila hercegnovskom rivijerom, a slučajni prolaznici i namernici iz cele Boke, kao i njihovi prvi ovogodišnji gosti, počeli su da hrle tamo da vide to čudo neviđeno.

-Neko od onih pobožnijih, onih koji su "bolje videli" od ostalih, postarao se i da stablo starog, bogodavnjeg bagrema ogradi, a nisu retki ni oni koji ga kite cvećem ili u njegovoj blizini pale sveće u slavu Bogorodice, a za pokoj i spas duše, svoje i svojih najbližih. Atmosferu su dodatno "naelektrisali" i priču o "Bogorodici đenovićkoj" raspirili mediji, ne samo primorski, a naročito oni koji već kontaju da je to dobra prilika da se ušićari i lako zaradi: ako su katolici u Međugorju mogli napraviti takav "posao" samo na priči da se, bajagi, nekome tu ukazala Gospa, zašto ne bi i Đenovići "profitirali" ako za pojavu Bogorodice imaju tako ubedljiv i neoboriv dokaz? – pita se Jovica Marić iz Bijele koji je, kako veli, došao da se lično uveri šta "piše" na bagremovom panju i ostao zbunjen da li je u pitanju slučajnost ili neka poruka Svevišnjeg.

 

Reakcije

Posebno su zanimljive reakcije i komentari povodom "Bogorodice đenovske", kojima ovih dana vrve portali i mediji u Crnoj Gori. Naročito su glasne pristalice takozvane Crnogorske pravoslavne crkve koji sve krste kao nekakvu ujdurmu "okupatorske" Srpske pravoslavne crkve:
– Možete li da bar nešto ne politizujete? – pita neko iz suprotnog tabora.
– Budite budisti, adventisti, molite se Elvisu Prisliju ako vas je volja, ali pustite druge da žive, da idu u crkvu koju god hoće, da se osećaju kako žele.
Ne može dan da prođe a da ne popljujete Mitropoliju i Amfilohija. Dosadili ste više i Bogu i narodu. Kad biste se tako pobuniti protiv neke društvene anomalije, mi Crnogorci bismo bili najsrećniji na svetu.

 

PODELE
U multinacionalnoj i multikonfesionalnoj Boki to, naravno, ne može da prođe glatko i bez lomova i podela, koje su sada najizraženije na relaciji Srpska pravoslavna crkva, odnosno Mitropolija crnogorsko-primorska, koja ovde ima snažnu podršku i vekovnu tradiciju, i takozvane Crnogorske pravoslavne crkve koja bi htela da se nametne bagatelišući i negirajući sve što ima neke veze sa Mitropolijom cetinjskom i mitropolitom Amfilohijem lično.

 

Ukazao se lik: Mnogi prepoznali Bogorodicu
 

Ostaje da se vidi šta će biti kad stari bagrem "zaleči ranu", odnosno kad podmlađena kora i patina prekriju zasek i sakriju navodni lik Bogorodice, da li će se strasti i uzbuđenja stišati ili će ta "tajna pod korom" još više raspirivati maštu i privlačiti one koji veruju da je sve ovo delo i čin po promisli Božjoj. Još ako se pogode oko toga da li je Svevišnji "radio" u interesu zvanične, kanonske pravoslavne crkve u Crnoj Gori ili one raskolničke, koja je registrovana u policijskoj stanici na Cetinju.
 

Sveto drvo

U ovoj fantazmagoričnoj priči posebnu težinu ima to što se Bogorodica pojavila na bagremu, jer bagrem u mitologiji ima status gotovo svetog drveta. Pored ostalog, veruje se da je baš od trnovitih bagremovih grana bio svijen venac za glavu Isusa Hrista – da su čak i tron i kruna Spasitelja sagrađeni i izrezbareni od bagremovine, jer je postojalo verovanje da ovo drvo upija i sadrži osobine sunca – toplinu i svetlost – te da će svako ko ima i poseduje te osobine biti besmrtan. U tom smislu postoji i verovanje da je čak i Nojeva barka bila sagrađena od bagremovog drveta.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here