SOC. ORG. AU
Vladika Siluan sa sveštenstvom na liturgiji

Biti član Crkve Hristove znači služiti Bogu. Služba Hristova je bila služba ljubavi – raspeta služba, kojom je sebe davao drugima ne tražeći ništa zauzvrat.

Na takvu službu smo mi u crkvi i prizvani. Naše sestre iz Kola sestara kroz trud i služenje, kao vredne i Marte i Marije, na najvidniji način otelovljuju i oprisutnjuju tu ljubav. Neka Gospod blagoslovi i umnoži vaš trud i ljubav koju imate prema Crkvi Hristovoj, i neka je umnoži kako bi se i drugi naučili na vašem primeru i krenuli vašim stopama da služe Gospodu Hristu.

Ovo je deo besede vladike Siluana, episkopa australijsko-novozelandskog, nakon svečane liturgije povodom slave Saveza kola srpskih sestara Uspenija Presvete Bogorodice. Velika Gospojina je proslavljena u nedelju, 25. avgusta, u manastiru Svetog Save – Novi Kalenić kod Kanbere. Svetu arhijerejsku liturgiju služio je vladika Siluan, uz sasluživanje arhimandrita Petra, protojereja stavrofora Jakova Jovića i Milorada Lončara i đakona Miloša Raketića. Na službi je odgovarao hor iz farerske crkve Svetog Save, kojim diriguje matuška Jelena Ćećez.

Uz blagoslov episkopa Siluana, prota Milorad Lončar se obratio prisutnima:

– Proslavljajući Veliku Gospojinu, koja je slava Saveza kola srpskih sestara, proslavljamo Bogorodicu i njen Presvetli lik kao uzor i primer poslušnosti. Kroz reči njene poslušnosti “evo sluškinje Gospodnje”, Bogorodica je ponela spasenje roda ljudskog i zato je najopevanija u crkvenim pesmama. Vredne sestre, sledeći taj i takav primer poslušnosti, nose značajan teret crkvenog života pri svojim parohijama, i neka bi nam molitvama Presvete Bogorodice, Gospod dao snage da svi uspešnije nosimo teret našeg života na ovim prostorima udaljenim od otadžbine.

Raskošna trpeza

Nakon svete liturgije poslužena je bogata trpeza, za koju su se pobrinule članice Kola srpskih sestara Mitropolije australijsko-novozelandske na čelu sa predsednicom Saveza Milicom Kozlinom, koja se zahvalila članicama koje su se, kao i uvek, svim srcem odazvale pozivu, spremne da pomognu kad god je to potrebno.

Prilog za Koledž “Sveti Sava”

U svom obraćanju, episkop Siluan se zahvalio svima koji su došli da zajedno sa sestrama proslave njihovu slavu, i upoznao prisutne sa projektom 1.300 kaplara, namenjenom završetku Koledža “Sveti Sava”:

– U godini kad proslavljamo kraj jedne etape u organizovanju naše zajednice na Petom kontinentu, vreme je da pokažemo da smo kao zajednica sazreli da otvorimo i svoju prvu školu, koja će biti posvećena našem najvećem prosvetitelju. Kao narod, nosili smo krst podela i deoba ali smo se uvek vraćali Svetosavskom programu koji je garant našeg opstanka, i zato želimo da to bude program naše buduće škole. Želimo da sačuvamo ono što je oprobano i da pravoslavnim etosom, oplemenjujemo i širu zajednicu u kojoj se nalazimo.

Nakon promocije i 3D prezentacije Koledža “Sveti Sava”, novih 10 kaplara Koledža se odazvalo pozivu svoje majke Crkve. Savez Kola srpskih sestara je prikupljeni prilog donirao za Koledž.