Z. VICELAREVIĆ I VESTKUNST NID
PROŠIRILI VIDIKE: Učenici - umetnici na svojoj izložbi

U Udruženju likovnih umetnika Vestkunst Nid u Frankfurtu proteklog vikenda je priređena izložba dečjih likovnih radova pod nazivom, Bojama kroz ćirilicu. Izložena su likovna ostvarenja učenika dopunske nastave na srpskom jeziku u nemačkoj pokrajini Hesen i učenika “Ršum škole” Udruženja pisaca Sedmica nastala na radionicama u okviru projekta Bojama kroz ćirilicu koje je podržalo Ministarstvo kulture Srbije.

Cilj ovog projekta je da se deca srpskog porekla koja žive u pokrajini Hesen kroz likovnu umetnost upoznaju sa ćiriličnim pismom, elementima kaligrafije i ornamentikom kojima su u prošlosti ukrašavana ćirilična slova. Projekat su vodili akademski slikari Spomenka Alečković i Sava Bukinac. Otvaranju izložbe prethodio je prigodan kulturni program u kome su učenici dopunske škole iz Rodgaua i Noj Izenburga recitovali pesmu o Vuku Karadžiću i pesmu “Slovo o Bukvaru” Božidara Timotijevića.

RECITOVALI O VUKU KARADžIĆU: Vuk Tomić i Marko Vukobratović

Prostor i sav potrebni materijal za realizaciju ovog projekta pripremili su Udruženje Vestkunst Nid i Spomenka Alečković, predsednica tog udruženja.

VODILI RADIONICE: Sava Bukinac i Spomenka Alečković

– Projekat je realizovan u četiri nedelje novembra. Prva tri vikenda su deca sticala znanje o ovoj vrsti umetnosti da bi četvrtog vikenda izložila svoje radove. Idejni tvorac je Sava Bukinac, a naše udruženje Vestkunst Nid je podržalo projekat i obezbedilo prostor u određenim terminima. Ubeđena sam da je ovo odlična ideja koja bi trebalo da se organizuje i dalje. Odziv dece je bio zaista veliki i morali smo da proširimo mesta za slikanje što nas je veoma obradovalo – kaže nam Spomenka.

Sava Bukinac ističe da je kaligrafija njegova ljubav iz rane mladosti.

– Kada sam upisao fakultet primenjene umetnosti, kaligrafija je bila odsek na kome sam diplomirao. Dolaskom u Nemačku shvatio sam da je potrebno našu decu ovde da upoznamo sa ovom vrstom umetnosti. Imamo veoma talentovanu decu i nije nemoguće da se neko od njih više posveti kaligrafiji i ornametici. Veoma smo zahvalni Ministarstvu kulture Srbije gde smo konkurisali sa ovim prjektom i dobili od njih podršku i finansijsku pomoć. Bilo bi dobro da se ovakvi i slični projekti i u budućnosti organizuju i realizuju za dobro naše dece i očuvanje našeg ćiriličnog pisma – navodi Bukinac.

Suzana, Vukadin i Mihajlo Anđić i Jovana, Konstantin i Zoran Džekulić

Suzana Anđić i njen brat Zoran Džekulić su na izložbi videli i radove svoje dece Vukadina i Mihajla Anđića, Jovane i Konstantina Džekovića.

– Mislim da je ideja fenomenalna. Ovo je lepa mogućnost da naša deca prošire vidike o srpskoj kulturi i nauče umetnost pisanja. Imamo u srpskoj kulturi mnogo toga što treba da se nauči i veoma mi se dopada što naša deca mogu to i ovde da nauče. Posebno mi se dopalo da je ovo organizovano u pravom umetničkom ateljeu i da deca mogu da osete umetničku atmosferu – kaže Suzana.

Marija Bilbija, Nina i Goran Tomić

Naučili i roditelji

– Veoma interesantni ideja i projekat u kome smo i mi roditelji nešto mogli da naučimo. Lepo je organizovano i trebalo bi nastaviti ovakve projekte. Deca su bila oduševljena novim pristupom našoj ćirilici i verujem da će se sledeći put prijaviti još veći broj učenika – kaže nam Goran Tomić, otac umetnice Nine čiji je rad takođe bio izložen u postavci Bojama kroz ćirilicu.

Vuk Tomić, Jelena Stojanović i Marko Vukobratović na radionici
Rad Vuka, Jelena i Marka

Ornamenti

– Deca su prvo počela kopiranjem ornamenata na specijalno pripremljeni papir da bi u sledećim fazama te ornamente bojili. Zadovoljan sam kako je sve prošlo iako smo imali učenike različitih uzrasta. U svakom uzrastu je drugačije interesovanje i koncentracija kod učenja. Svaki đak je dao svoj maksimum i veoma sam zadovoljan njihovim radom – ističe Sava Bukinac.

Neki od đačkih radova

“Šetnja” na izložbu

Spomenka Alečković dodaje da se Udruženje Vestkunst nalazi na mapi tradicionalne predbožićne šetnje u ovom delu Frankfurta i da su prošlog vikenda brojni učesnici “šetnje” posetili ovu izložbu i bili zaista oduševljeni radovima mališana.