U. Raš
Probili led: Abraševićevci debitovali na smotri

Dosad najmasovnija Evropska smotra Srba u dijaspori i regionu okupila je oko 3.000 učesnika koji su se dva puna dana borili za trofeje “Vesti”, ali su se i družili i zabavljali u srpskoj prestonici.

Takmičenje nije moglo da prođe bez rodbine koja živi u Srbiji i koja je svaki nastup proživljavala emotivno kao i sami takmičari. U Beogradu se okupilo “šareno” društvo sa svih meridijana, a neumorni reporteri našeg lista tokom vikenda popričali su sa mnogima od njih.

Ko je sve došao na Smotru, kakvi su im utisci, ko ih je bodrio, da li su zadovoljni svojim rezultatom i gostoprimstvom domaćina i organizatora, čitajte samo u “Vestima”.

Složna ekipa: Folkloraši iz Pariza

Članovi “Abraševića” iz Pariza ove godine prvi put su učestovali na Evropskoj smotri srpskog folklora dijaspore i Srba u regionu, a već dogodine, obećavaju, biće najbolji domaćini za jubilarnu 25. smotru.

– Nestvrano je dobar osećaj da se nađete u grupi 3.000 mladih Srba iz cele Evrope, ali i Hrvatske, BiH i Crne Gore. Bilo je fenomenalno učestvovati u ovoj, najvećoj kulturnoj manifestaciji naše dijaspore, a na svaki način ćemo se potruditi da sledeće godine budemo još bolji domaćini. Pozivam sve da sledeće godine bude deo najlepše igre i druženja u gradu svetlosti – poručuju uglas sagovornici “Vesti”.

Oni su rođeni u Francuskoj, ali su i istrajni u želji da srpsku tradiciju i kulturu prenesu u nasleđe i budućim generacijama Srba u ovoj zemlji.

– Bavim se osiguranjem u jednoj privatnoj kompaniji, a folklor sam počeo da igram pre desetak godina. Upisao sam se samo zbog društva i druženja, a na kraju sam toliko zavoleo igru da svoj život ne bih mogao da zamislim drugačije – priča Miloš Jonović (24).

Igrač i blagajnik u “Abraševiću” uz osmeh kaže da se uspešno nosi s obavezama jer ništa nije teško kada se nešto voli.

Aleksandar Stević (20) u Parizu studira marketing, a igra folklor već 15 godina. Priznaje da su ga upisali roditelji.

– Odveli su me s idejom da se družim s našim ljudima, ali i naučim naš jezik i upoznam se s našom istorijom i kulturom. Na početku mi je sve bilo čudno, ali nijednog trenutka se nisam pokajao. Ovo je nešto najbolje što je moglo da mi se dogodi u životu – priznaje Aleksandar i dodaje da su druženja folkloraša neopisiva i nezaboravna, zbog čega im se često priključuju prijatelji iz drugih delova sveta, pa čak i rođeni Francuzi.

– Imamo igrače rodom sa Kipra, iz Rusije, ali i Francuskinju Kolumb Anuf. Čula je za nas i došla na jedan naš nastup i od tada je pravo srpče – smeje se i Anastasija Ignjatović (25).

Ona je folklor zavolela zahvaljujući svojim sestrama Silviji i Valentini Stupljanin.

– One su pre mene krenule na folklor i zarazile me igrom. Već dve godine sam aktivna u društvu. Drugarice iz drugih delova sveta najpre su u čudu kad vide šta radimo jer je naš folklor za njih nešto veoma lepo, ali neobično. Naročito se oduševe kad saznaju da na ovaj način zapravo čuvamo našu, srpsku tradiciju – otkriva Aleksandra.

Sestre dodaju da je folklor igrao i njihov brat Stefan (27), ali je zbog posla morao da odustane.

– Jedino nam roditelji nisu u folkloru, ali i to ćemo videti da promenimo. Mi smo krenuli tako što su nam preporučili drugovi i naravno da su bili u pravu. Ludo smo zavolele ovu srpsku igru i ne planiramo da prestanemo – kažu Silvija i Valentina.

Počele pripreme

Miloš Jonović kaže da su sva društva iz Francuske, a posebno ona iz Pariza, već počela s pripremama za 25. evrposku smotru.

– Svi smo tu da pomognemo Savezu srpskog folklora Francuske, koji će biti zvaničan domaćin, a svako od nas pojedinačno će se potruditi da svi koji dođu ponesu najbolje uspomene jer ćemo ih ugostiti kako i priliči srpskom gostoprimstvu – obećava Jonović.

Humanitarni koncert

Članovi “Abraševića” pokazali su veliko srce. Oni su nekoliko dana pre Evropske smotre učestvovali na humanitarnom koncertu u porti crkve u Velikoj Moštanici kod Umke u organizaciji KUD “Svetozar Marković”.

Po završetku smotre, zahvalili se svima i zvaničnom objavom na svom Fejsbuk profilu.

– Hvala svim igračima za trud i rad, našim roditeljima i prijateljima za neprestanu podršku, našim umetničkim rukovodiocima za zalaganje i strpljenje i muzičarima koji su vratili duh bandaša iz Žagubice. Posebnu zahvalnost KUD dugujemo “Sedmici” iz Ugrinovaca i KUD “Svetozar Marković” Umka za podršku. Vidimo se sledeće godine u Parizu – poručili su abraševićevci.