Đ. Barović

Beograde, bio si odličan domaćin, a učinićemo sve da Pariz bude ništa manje gostoprimljiv i opravda poverenje što se kod nas održava jubilarna, 25. evropska smotra, poručio je razgovoru za “Vesti” Bojan Stefanović, predsedavajući Saveta evropske smotre i predsednik Saveza srpskog folklora Francuske.

Na francuskom Savezu je organizacija četvrt veka Smotre. Ima li treme?

– Naravno da smo uzbuđeni. Nije mala stvar biti u prilici da ugostimo Evropsku smotru za tako bitan datum, posebno zato što je naš savez te davne 1996. zajedno s nemačkim i švajcarskim savezom bio jedan od osnivača ove manifestacije.

Šta se u međuvremenu promenilo?

– Promenilo se, hvala Bogu, mnogo toga i sve nabolje. Od manifestacije na kojoj je učestvovalo tek desetak društava Smotra je danas najveća kulturna manifestacija Srba u dijaspori. Da ne govorim koliko je pomogla u razvoju i očuvanju srpske kulturne baštine daleko van granica otadžbine.

Da li su već počele pripreme ili je još rano?

– Sa pripremama smo počeli faktički čim je u Savetu izglasano da ćemo biti domaćini, a sve smo prebacili u “treću brzinu” već po završetku ovogodišnje Smotre kada smo faktički i preuzeli predsedavanje Savetom smotre.

Finansije rešene

Šta je zasad izvesno?

– Izvesno je da će se Smotra održati u Parizu 30. i 31. maja 2020. i da ćemo veoma brzo obavestiti javnost o tačnoj lokaciji. Trenutno imamo ponude za tri hale i na nama je da procenimo u kojoj će igrači imati najbolje moguće uslove, a zatim i gde će biti moguće da se održe i svi oni drugi, prateći programi.

U tome imate iskustva jer ste Smotru organizovali i 2004. godine?

– Tako je, ali tada je učestvovalo tek desetak klubova, a sada će ih biti šezdesetak. U organizacionom smislu to je daleko veći posao, ali ne očekujem da će biti problema jer smo već okupili grupu profesionalaca koji znaju šta je Evropska smotra i ništa neće prepusti slučaju.

Ko će biti uključen u organizaciju?

– Prevashodno, to su svi folklori i udruženja francuskog saveza. Sada ih je sedam, ranije ih je bilo više, ali reč je o oko 1.000 ljudi koji će na direktan ili indirektan način opravdati naziv domaćina. Uz to, angažovali smo za savetnika Zvezdana Đurića, koreografa koji ima ogromno iskustvu u organizaciji ovakvih manifestacija, pa sam uveren da će sve proteći na radost i igrača i gostiju. Međutim, i te kako nam je potrebno iskustvo i znanje naših kolega iz drugih saveza koji su dosad učestvovali u organizaciji više evropskih smotri. Uveren sam da ćemo uz njihovu pomoć uspeti u tome da jubilarna Smotra u Parizu bude na nivou svih dosadašnjih.

U organizaciji ovakvih manifestacija uvek je problem finansiranje. Kako ćete rešiti tu boljku?

– Ona je faktički već rešena jer imamo nesebičnu pomoć ne samo roditelja dece iz folklornih društava, već i vlade pariske regije koja je odlučila da će nam pomoći finansijski i kad je reč o plaćanju sale, ali i svim onim stvarima koje su potrebne za dobru organizaciju ovako velikih manifestacija. Na nama je da u organizacionom smislu pripremimo i sav onaj prateći program koji Evropsku smotru čini tako specifičnom, ali ujedno i najvećim kulturnim događajem za Srbe u Evropi, a možda i u celom svetu.

Angažovani profesionalci

Pariz je grad svetlosti. Da li je izvodljivo da se Smotra odvija u centru Pariza?

– Nažalost, to je nemoguće pre svega zbog specifičnih uslova koje moramo ozbezbediti. Tu mislim pre svega na dovoljno parking mesta, a zatim i na mesto gde će se deca družiti, mesto gde će se postaviti roštilj. Ništa od toga nije moguće u centru, zbog čega će manifestacija biti u predgrađu. Ali, to ne samo što nije mana, već će biti i velika prednost za sve učesnike.

I kada je reč o tehničkim detaljima?

– Tu će se voditi računa i o najmanjoj sitnici i neće biti kompromisa. Već smo angažovali profesionalce koji će se baviti ozvučenjem, svetlom… Potrudićemo se da svako društvo i svaki igrač na bini ima istovetne uslove, počev od tehničkih proba, pa sve do nastupa. Ponavljam, imamo veliku obavezu da 25. jubilarna Smotra bude nešto što će se pamtiti.

Sprema li se nešto spektakularno, s obzirom na to da je reč o jubilarnoj Smotri?

– Tih iznenađenja će svakako biti jer nije mala stvar 25 godina postojanja ovakve Smotre, ali još je rano da ih otkrivam. Sigurno je da ćemo biti najbolji mogući domaćini koji će učiniti sve da se naši gosti iz Pariza vrate sa još lepšim uspomenama i uz fenomenalno druženje mladih iz cele Evrope.

Cene

Kod organizacije svake sledeće Smotre sledi i nekoliko nezaobilaznih pitanja. Prvo je smeštaj?

– U ovom delu Pariza gde će se odvijati manifestacija ima sasvim dovoljan broj hotela, a cene noćenja se kreću od 15 evra pa naviše. Još ranije je pitanje smeštaja ostavljeno svakom društvu ponaosob, pa sam uveren da ima dovoljno vremena da svako nađe ono što im najviše odgovara.

A cene hrane i pića?

– Vlada mišljenje da je u Parizu veoma skupo, ali cene su veoma slične onima u Beogradu. U ovom trenutku nemam jasno definisan cenovnik, ali pretpostavljam da će se cene kretati u onim okvirima koliko su i sada. To znači da je kafa oko dva evra, a slično koštaju i voda i sokovi. Kad je reč o hrani, ostaje da se vidi da li će to preuzeti neki restoran ili će se ostaviti na volju svakom pojedincu da pronađe ono što mu odgovara.

Pravila takmičenja

Da li će se menjati pravila takmičenja?

– To je posao za Savet smotre koji će u slučaju nekih izmena svakako na vreme obavestiti sva društva, ali sumnjam da će doći do nekih drastičnih promena pravila. Pretpostavljam da će se igrati po istim propozicijama koje su važile i u Beogradu.