EPA
Bojko Borisov

Izlazne ankete pokazale su da je aktuelni bugarski premijer Bojko Borisov pobednik na parlamentarnim izborima. Borisov sada mora da se suoči sa složenim koalicionim pregovorima, kako bi sebi obezbedio još jedan četvorogodišnji mandat u zemlji koja je najsiromašnija članica Evopske unije.

Ankete su pokazale da će Konzervativna stranka Građani za evropski razvoj Bugarske (GERB) premijera Borisova biri najveća stranka u bugarskom parlamentu, pošto je osvojila oko 25 odsto glasova. Ipak, zabeležen je pad podrške partiji Bojka Borisova, obzirom da je pre četiri godine GERB osvojila 33,5 odsto glasova.

Posle čitave decenije tokom koje Borisov dominira bugarskom politikom, on sada ima malo prirodnih koalicionih partnera u zakonodavnom telu, a većina grupacija odbija direktnu saradnju sa GERB-om.

Iz tih razloga, nije isključeno da će formiranje nove parlamentarne većine trajati nekoliko nedelja, a moguće je da se održe i novi izbori, ukoliko Borisov ne ubedi ostale stranke da se priključe njegovoj koaliciji.

Zbog nestabilne situacije u zemlji, Bugarska će možda imati poteškoća da se priključi EU fondu za oporavak od 750 milijardi evra, čiji je cilj pomoć u obnovi ekonomije nakon pandemije koronavirusa.

Nekadašnji vatrogasac i telohranitelj, a sada premijer Bugarske Bojko Borisov, pokušao je da pokžae svoje uspehe u modernizaciji infrastrukture u kampanji, nakon što su brojni skupovi protiv korupcije prošlog leta ostavili posledice na njegovu popularnost.

Njegove ogućnosti za formiranje koalicije komplikuje pojava popularnog televizijskog voditelja i pevača Slavija Trifonova, koji je zauzeo drugo mesto na izborima, prema anketi Galupa. Anketa kompanije Alfa stavila je Trifonova na treće mesto sa 15,2 odsto, a opozicione Socijaliste na drugo mesto sa 17,6 odsto.

Trifonov je pevač poznat po koncertima prepunim patriotskim pesmama, koji su privukli hiljade ljudi. On je pre današnjih izbora isključio mogućnost formiranja koalicije sa GERB-om i Socijalistima.

U narednim danima i nedeljama očekuju se prvi pokušaji Borisova da prevaziđe izazove i formira četvorogodišnju vlast.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here