Bol u leđima i otečeni kapci

0


Oboljenja bubrega mogu se od samog početka ispoljiti burnom simptomatologijom, ali isto tako mogu dugo trajati bez ikakvih simptoma i znakova bolesti. Zavisiće od toga da li je oštećen samo jedan ili oba bubrega, od vrste oboljenja, od otoka, ali i mogućih komplikacija. Uz redovne lekarske preglede i samoposmatranje, neke bubrežne bolesti se mogu otkriti na samom početku.
Jedan od prvih karakterističnih znakova da bubrezi ne funcionišu jesu otoci. Na bubrežne otoke se sumnja kad se javljaju otečeno lice, šake, uglavnom u jutarnjim satima, po buđenju. Otoci su najizraženiji na delovima tela s rastresitim vezivnim tkivom, kao što su očni kapci (i donji i gornji), šake, stopala, oko gležnjeva, nekad čitavo telo. U teškoj bubrežnoj disfunkciji tečnost se nakuplja i u telesnim šupljinama (srčanoj, plućnoj, trbušnoj maramici) ometajući rad vitalnih organa.
Povećanje telesne mase kod bubrežnih bolesnika nastaje zbog prekomernog nakupljanja tečnosti, koju bubrezi ne uspevaju da izluče. Bolesnik je vidno otečen, povećavaju mu se obimi i oblik tela. Postaju "okrugli" i teško se kreću. Malaksalost, slabost, nedostatak energije, smetnje u spavanju, gubitak apetita, promenljivo raspoloženje, slabost u rukama i nogama, povišena telesna temperature i groznica … svi ovi znaci mogu da ukažu na obolele bubrege. Povišen krvni pritisak ili hipertenzija je najčešće primarna tj. nepoznatog uzroka. Normalne vrednosti su 120/80, a kad je pritisak iznad 160/95 mora se započeti lečenje upravo da bi se sprečile promene na organima i njihovim krvnim sudovima (npr. bubrežnim).
Normalna količina izlučene mokraće u toku jednog dana je oko 1,5 do dva litra. Zavisi od količine unete tečnosti i od gubitka na druge načine (znojenjem, krvarenjem, stolicom, disanjem). Kod bolesti bubrega može da se pojavi veća odnosno manja količina mokraće, kao i da izlučivanje mokraće potpuno prestane. Kada su bubrezi oboleli, menja se i boja mokraće. Ukoliko je crvene boje, to je znak prisustva krvi i obavezno potražite lekarsku pomoć.
Bolovi koji potiču od bubrega su lokalizovani u slabinskom (lumbalnom) delu. Javljaju se tupi, povremeni ili stalni bolovi, a mogu da se jave jaki, oštri bolovi, koji su karakteristični za prisustvo kamena u bubregu. To su bolovi koji počinju u slabinskom predelu, a mogu da se šire prema pupku, grudnom košu, u prepone ili u mokraćnu bešiku. Ako imate neki od ovih simptoma, hitno se obratite lekaru.

 

Dah s mirisom amonijaka
Neprijatan zadah iz usta potiče od azotnih materija, koje se inače eliminišu preko bubrega. Kako bubrezi ne rade dovoljnim kapacitetom da bi se oslobodili štetnih i toksičnih metabolita, kao što su urea, kreatinin, mokraćna kiselina, onda ih organizam oslobađa kako može – preko sistema organa za varenje. I to počev od usne duplje. Preko sluzokože usne šupljine se eliminišu azotne materije, pa dah ima miris amonijaka.

 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here