Ruke mi drhte, verovatno mi je pao šećer, umorna sam, stres je kriv… Ovo su samo neke od pretpostavki ljudi kojima titraju prsti. Ne mogu da drže šoljicu za kafu, zapišu nešto ili jedu. Kada podrhtavanje ruku postane učestalo odlaze kod lekara i dobijaju dijagnozu o kojoj malo znaju.

Esencijalni tremor je nekontrolisano drhtanje ruku, glave, glasa ili drugih delova tela. Obično se javlja kod odraslih osoba i može se postepeno pogoršavati sa godinama.

Patnja osoba koji imaju ovu dijagnozu je velika. Ova boljka može da bude veoma frustrirajuća i umnogome da umanji kvalitet života obolelog. Čovek ne može lepo da jede, da popije kafu, potpiše papire… Danas, nažalost, ne postoji efikasni tretman koji može u potpunosti da iskoreni tremor. Naučnici zato tragaju za lekom koji će potpuno suzbiti tremor. Nova istraživanja na miševima pokazuju da će u budućnosti biti moguće da se stane na put ovoj muci.

Uzroci pojačanog tremora koji, kako stručnjaci kažu, nije esencijalni, mogu da budu razni – od metaboličkih poremećaja poput hipertireoidizma, pada šećer u krvi, manjka magnezijuma, preko toksina poput žive, akohola do lekova za štitastu žlezdu, steroida i citostatika… Drugi krivci za pojačan fiziološki tremor su narkotici ali i anksioznost, zamor, prekid uzimanja alkohola, lekova…

Nasledna neman

Lekari nisu sasvim sigurni šta izaziva esencijalni tremor, a smatraju da je najčešće nasledan. Esencijalni tremor prvo se najčešće pojavljuje u samo jednoj ruci, a potom prelazi i u drugu. Ako je blag, ne treba ništa preduzimati, ali ako je vrlo izražen, postoje određeni lekovi koji mogu da pomognu i ublaže drhtanje ruku.