“Boli me kad vidim gde su Hrvati, kojima smo radili šta smo hteli”

0

Beta/AP
Žali zbog spleta nesrećnih okolnosti: Boško Janković
 

Kao učesnik tri EP za mlade (jedini uz Baneta Ivanovića) na kojima su "orlići" dva puta igrali finale i jednom polufinale, Janković je bio projektovan za budućnost nacionalnog tima Srbije.

"Malo me boli kada vidim tu generaciju Hrvatske koju smo mi lagano pobeđivali, kako je izgurala i napravila velike rezultate. Basta i ja smo u toj utakmici protiv Modrića, Kranjčara, Eduada, Ćorluke i kompanije bukvalno igrali duple pasove petama, radili smo šta smo hteli… A, to su sve isti igrači. Modrić je i tada bio takav tip igrača, samo što je imao zdravu okolinu oko sebe i napredovao je. Ali, očigledno da smo mi imali drugačiji tretman. Nikada reprezentacija nije dobila ono što je trebalo od nas koji smo blistali u mladoj selekciji. Osim Baneta i Kolarova, sada i Baste. Krivo mi je kada vidim Hrvate kako im ide. Dobri su, prave dobre rezultate, u vrhu su evropskog fudbala, a mi smo nestali. Zato kažem da svako treba da odgovara za svoje izbore. Zato se i nismo kvalifikovali za poslednja takmičenja. Dva smo propustili, a sada i u trećem imamo probleme“, konstatuje Janković tužnu sliku reprezentativnog fudbala u Srbji.

Gledam Zvezdine utakmice i kažem šta bih dao da sam tamo

Pratiš li šta se dešava sa Zvezdom?
"Nisam merodovan, jer ne znam šta se dešava tamo. Saznajem kao i ostali ljudi, čitajući iz medija. Žao mi je što sve tako ide. Verujem da će biti bolje, a kada i da li će zaista biti bolje – ne znam. Imam veru da može da ide bolje. Ne samo Zvezdi, već i celom srpskom fudbalu iako smo stvarno dotakli dno. Jedina lepa stvar u Zvezdi trenutno je: što je situacija gora i što su igrači i igra gori, to je više navijača! Kad smo mi igrali u Zvezdi, osvajali smo duple krune, a nismo imali ovakvu podršku. Možda su ljudi to očekivali, pa se podrazumevalo da pobeđujemo. Mada, kapiram i navijače. Jer što je teže, to je pomoć potrebnija. Tada dokazuješ ljubav. Gledam neke utakmice i zamišljam šta bih dao da sam tu“, otkriva Janković.

Ne veruješ u ovu generaciju?

"Ne kažem da su ovi mladi momci loši fudbaleri. Uopšte to ne mislim. Veliki su potencijal, svi su dobri fudbaleri i dobri momci. Ali, ne možeš da očekuješ od nekog ko ima 20 godina da ti iznese teret odlučujućih utakmica. Znam po sebi i kako je bilo kada sam ja bio mlad. Znam da sam bio srećan da odigram i minut. Ovi mladi igrači su prerano gurnuti u vatru. Ne zato što su to oni hteli, već zato što su to umesto njih odlučili neki drugi ljudi. Zato valjda i postoje selekcije koje treba da se prođu, a ne da se preskaču razredi. Na kraju smo videli do čega je to dovelo. Ali, neka svako snosi odgovornost za svoje postupke i izbore“, rekao je, između ostalog, Boško Janković.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here