Bolje sused blizu, nego brat daleko

0

Pozdrav i vernicima i ateistima: Porfirije Perić

Na svečanom uvođenju u tron mitropolita zagrebačko-ljubljanskog biće predstavnici vlasti Hrvatske, Slovenije, Srbije i Republike Srpske, te visokodostojnici rimokatoličke i drugih crkava.

 

Uoči stupanja na tron mitropolit Porfirije je pozdravio "sve građane Hrvatske i Slovenije-pravoslavce, katolike i drugih veroispovesti, kao i agnostike ili ateiste".

Rekao je da u Zagreb dolazi otvorenog srca "sa radošću i strahom Božjim" i da će nastojati da primenjuje dijalog, praštanje i pomirenje. Poručio je da "moramo prihvatiti jedni druge onakvim kakvi jesmo i da je bolje sused blizu, nego brat daleko".

– Radujem se jer dolazim u sredinu sa velikom i bogatom hrišćanskom tradicijom, a strahujem jer ne znam hoću li dostojno ispuniti zadatak koji su pred mene postavili Bog i Crkva. Iskreno ću raditi na dijalogu sa svim dobronamernim ljudima u Hrvatskoj, ali u prvom redu ću, razumljivo, voditi brigu za poverene mi pravoslavne hršćane u Eparhiji zagrebačko-ljubljanskoj – obećao je Perić u razgovoru za HIN-u.

 

Oprezno o Stepincu i papi

Komentirišući najavljeno proglašenje svecom Alojzija Stepinca, vladika Porfirije kaže kako "deli mišljenje patrijarha srpskog Irineja da svetac, kojoj god Crkvi pripadao, mora biti ličnost svetla i sveta za svu braću u Hristu".
O mogućoj papinoj poseti Srbiji rekao je da mu nije poznata "bilo kakva službena inicijativa koja je potekla sa bilo čije strane", ali i napomenuo "da bratski i dobronameran razgovor može doneti korist svima – i pravoslavnima i katolicima".

 

Osvrnuvši se na navode pojedinih izbegličkih udruženja da je 30.000 Srba u Hrvatskoj u međuvremenu pokatoličeno, Porfirije je kazao da nema egzaktne podatke, ali želi da veruje da je prozelitizam daleka prošlost.

– Iznad svega poštujem lično opredeljenje po svakom pitanju, pa i po pitanju vere, ali ako bih primetio bilo kakav oblik prinude u vezi s veroispovešću, u skladu sa svojom odgovornošću, ukazivao bih na takvu pojavu i činio sve da se zaštiti sloboda vere i savesti svakog ljudskog bića – rekao je mitropolit Porfirije.

– Ne postoji alternativa, moramo učiniti sve da prihvatimo jedni druge onakvima kakvi jesmo, poručio je vladika Porfirije.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here