Tango six i Mod
DOBAR POSAO: Nebojša Stefanović na štandu GPTS

Srpska namenska industrija uspešno se predstavlja na Međunarodnom sajmu naoružanja i vojne opreme IDEX 2021 u Abu Dabiju, a u izvozničke adute uvrstila se i kompanija Green Ponjer Turbine Sdžstems – GPTS, u saradnji sa firmom EDePro.

Ova kompanija u prvom nastupu na najvećem bliskoistočnom sajmu naoružanja premijerno je pokazala svoje nove projekte turbomlaznog i turboprop motora.

Reč je o uspehu koji već prevazilazi one koje je postizala u svetu veoma uspešna namenska industrija SFRJ, jer iako su se u Jugoslaviji proizvodili avioni i helikopteri, ipak su motori kupovani u inostranstvu.

Ugledni vazduhoplovni portal Tango siks sa lica mesta preneo je atmosferu sa sajma na kom se ugovaraju ili započinju poslovi vredni desetine milijardi dolara. Predstavnici GPTS za Tango siks istakli su da je premijerom prikazana sposobnost da se u Srbiji naprave najkompleksniji motori koji po karakteristikama staju rame uz rame sa tek nekolicinom svetskih proizvođača.

U svetskom vrhu

Turbomlazni motori koriste se za pogon dronova i krstarećih raketa, dok turboprop ima glavnu upotrebu kod bespilotnih letelica i helikoptera. Izuzev pet najjačih svetskih sila ne postoji država koja proizvodi turbomotore sopstvenim originalnim dizajnom, a GTS je upravo to postigao.

Pritom, reč je o neprekidnom procesu uvođenja poboljšanja, budući da je turboprop motor TPE 200 nastao razvojem TSE 200. A predstavljena je i porodica turbomlaznih motora TJE 200 i TJE 45 .

Osim toga, predstavljena je i evolucija planirajuće navođene bombe PGM-128 kompanije EDePro koja ima poboljšanu aerodinamiku. Portal Tango siks navodi da je reč o prvom projektu ovakve vrste navođenog ubojnog sredstva u Srbiji, a osnovna ideja primenjenog koncepta je pre svega produženje dometa, bilo da se lansira sa zemlje ili iz vazduha.

Pametna bomba

Kako su iz EDeProa rekli za Tango siks, povećanjem dometa bombe standardnog kalibra od 5 inča (128 milimetara) povećava se i efekat dejstva, smanjuje uticaj na lansirnu platformu, povećava bezbednost i smanjuju gubici posada. PGB-128 nije samo planirajuća već i upravljana bomba, što joj omogućuje da bojeva glava dođe do cilja pod optimalnim uglom. Bojeva glava bombe u osnovnoj verziji je razorno-rasprskavajuća sa radijusom ubojnog dejstva od 25 metara.

Inženjer kompanije EDePro Goran Memon ranije je objasnio da se na bombu može ugraditi optoelektronski podsistem, pa terminalni sistem za navođenje koji može biti na bazi infracrvenog spektra ili poluaktivno laserski. To takođe značajno povećava preciznost, a ovaj projektil lansira se sa srednjih visina, od pet do sedam hiljada metara sa dometom od preko 20 km.

Kompozitni materijali

Bombu PGB-128 za kupce čini primamljivim i to što su upotrebljeni kompozitni materijali radi smanjenja ukupne mase na oko 30 kilograma, a da pritom nosi bojevi teret od preko 17 kilograma. To je do sada bilo nemoguće sa standardnim metalnim ili hibridnim strukturama.

Sporazumi za napredak

Ministar odbrane Nebojša Stefanović posetio je sajam u Abu Dabiju na kom učestvuje čitav niz preduzeća srpske namenske industrije.

– Dobra je prilika za naše vredne ljude i fabrike da predstave svoje proizvode, uključujući i sve ono što je usvojeno u naoružanje Vojske Srbije, kao i neke nove projekte složenih borbenih sistema. Tokom sajma sastaću se s ministrima odbrane drugih zemalja da čujem šta možemo da radimo na sklapanju novih sporazuma kojima će naša zemlja da napreduje – poručio je ministar Stefanović.

Zajedno u izvoz

Krajem prošle godine direktori kompanije Tehnički remont Bratunac (TRB) Marko Mrkajić i Green ponjer turbine systems Slobodan Petković potpisali su ugovor o saradnji na zajedničkim projektima i nastupima na trećim tržištima.

Ovim ugovorom odlična poslovna saradnja dve izvozno orijentisane kompanije namenske industrije je konkretizovana i obuhvata zajedničke projekte. Prvi zajednički posao biće realizovan u novom pogonu TRB-a u Bratuncu, koji radi punim kapacitetom. Za TRB ovaj ugovor je značajan jer je prvi sa nekom kompanijom iz Srbije. Tako Green ponjer turbine sdžstems više neće biti samo kupac proizvoda TRB-a, nego i partner na trećim tržištima, kao i na budućim sajmovima.

Prvi let za ponos

Nove uspehe vazduhoplovne industrije nadopunjuje i bespilotna letelica NT161
kompanije Composite Technologdž Team (CTT) iz Beograda, koja je ovog meseca uspešno izvela prvi let na sportskom aerodromu Lisičji jarak kod Padinske Skele.

Glavni projektant i osnivač ove kompanije, vazduhoplovni inženjer Petar Matunović, za Tango siks ispričao je da je još kao student 2006. godine projektovao i proizveo prvu bespilotnu letelicu NT150. Potom je nekoliko godina zanat kalio u projektnom birou Morson kao vazduhoplovni inženjer na projektima najvećih svetskih proizvođača aviona kao što su Erbas, Bombardije i Alenija.

Matunović je zamislio i nekoliko drugih projekata. Tako je na drugom Vazduhoplovnom samitu Jugoistočne Evrope u organizaciji Tango siks iventsa predstavio dve letelice. Objašnjava da je njegov sadašnji projekat NT161 bespilotni sistem taktičkog tipa. Maksimalna poletna masa letelice je samo 85 kilograma zahvaljujući naprednoj aerodinamici. Na probnim letovima pokazane su izuzetne performanse u pogledu brzine, stabilnosti, kao i odaziva na komande. Leti od četiri do šest časova.

– NT161 izrađena je od kompozintih materijala u čemu je naš tim veoma iskusan, pa smo dobili izvandredan odnos mase i čvrstine letelice. Ta tehnologija proizvodnje razvijena je u našoj kompaniji – kaže nam Matunović.

Matunovićev projekat delom je finansirao i Fond za inovacionu delatnost Srbije. On kaže da je letelica privukla pažnju političkog i vojnog vrha što mu je dalo dodatnu nadu da bi neki od njegovih projekata mogao doći i do serijske proizvodnje:

– Nadamo da ćemo biti u prilici da ostvarimo i druge snove kao što su izrada bespilotne letelice NT155 i pseudosatelita PUPIN – kaže Matunović.