pixabay.com
Foto: Ilustracija

Broj obolelih od korona virusa u Srbiji raste velikom brzinom, a prema podacima objavljenim pre zaključenja ovog izdanja “Vesti”, između dva izveštaja Kriznog štaba preminulo je osam osoba, dok je otkriveno još 325 novozaraženih od 7.434 testiranih. Na teritoriji Srbije je 2.427 aktivnih slučajeva, a na respiratoru je, prema tim podacima, bilo 86 ljudi.

Vanredna situacija je posle Novog Pazara, Tutina, Vranja, Kragujevca, Ivanjice i Beograda, proglašena i u Šapcu, Čačku, Arilju i Kraljevu. Zbog pogoršanja stanja, ministar zdravlja Zlatibor Lončar i direktori kliničko- bolničkih centara apelovali su na građane da ozbiljno shvate situaciju i da primenjuju sve propisane mere zaštite da bi sačuvali sebe i druge.

Direktor Infektivne klinike u Beogradu Goran Stevanović rekao je da se u nekim naletima u klinici obavlja i po 400 pregleda, a u KBC “Bežanijska kosa” po 200, ističući da su sada oboleli uglavnom starosne dobi od 30 do 50 godina.

– Klinička slika može da bude lagana, ali kod većine koje pregledamo sada zahteva bolničko lečenje. Neki imaju masivne obostrane upale pluća, što pokazuje broj prijema na intenzivnu negu – naveo je Stevanović.

Lončar je najavio da se narednih dana otvara i kovid bolnica u Štark areni u Novom Beogradu sa 500 bolničkih kreveta, a u Novom Pazaru je zbog pogoršanja zdravstvene situacije formirana poljska vojna bolnica sa 110 kreveta i kapacitetom od 170 ležajeva za lakše i srednje obolele. U tom gradu je, prema rečima ministra Rasima Ljajića, situacija i dalje teška, s tim što se stabilizuje. On tvrdi da sistem počinje da funkcioniše i da se pregleda 250 ljudi dnevno. On je kazao da se situacija pogoršala u Sjenici, gde su otišli lekari iz Kragujevca, koji su pomagali u Novom Pazaru.

Dr Predrag Sazdanović, direktor Kliničkog centra u Kragujevcu, ukazao je da pacijenti, smešteni u toj ustanovi, imaju težu kliničku sliku nego u martu.

U Kraljevu se, prema rečima dr Aleksandra Macana, direktora Zavoda za javno zdravlje, dnevno javi oko 100 ljudi, a procenat pozitivnih među njima ide i do 70 odsto. U Rasinskom okrugu je ukupna brojka zaraženih od početka epidemije skočila na 484, a najviše ih je u Kruševcu, mada je, kako kažu nadležni, epidemiološka situacija u tom gradu pod kontrolom.

U Kliničkom centru Vojvodine se leči 139 pacijenata, od čega je četvoro na respiratoru. Pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković je upozorio da Vrbas preti da postane ozbiljno žarište virusa, jer je u tom gradu bilo nekoliko svadbi sa 300 do 400 zvanica.

Vranjanci slave u Bujanovcu

U Vranju raste broj zaraženih, hospitalizovanih i preminulih, zbog čega je ograničen rad ugostiteljskih objekata, a zabranjena su i okupljanja, pa je šok za javnost bilo saznanje da Vranjanci zakazuju proslave od svadbi do punoletstava u Bujanovcu, Vladičinom Hanu i Surdulici. U tim mestima, od Vranja udaljenim četrdesetak kilometara, nije uvedena vanredna situacija, tako da deo Vranjanaca koristi situaciju i slavlja izmešta u te sredine.

Prema nezvaničnim podacima, najveći broj zaraza desio se upravo na ovakvim porodičnim i drugim okupljanjima.

Zastave na pola koplja

Krizni štab Novog Pazara oslobodio je plaćanja pogrebnih troškova porodice čiji su članovi preminuli od posledica izazvanih korona virusom, saopštila je lokalna samouprava. Svim organima, ustanovama i ostalim pravnim licima naloženo je da za vreme trajanja vanredne situacije, zastave spuste na pola koplja.