EPA/Atef Safadi
Džon Bolton

Bivši savetnik Donalda Trampa za nacionalnu bezbednost Džon Bolton izjavio je da je smatrao da vredi pokušati razgovor o razmeni teritorija kao mogućem rešenju za kosovsko pitanje, iako je ta ideja, kako je rekao, “kontroverzna za obe strane”.

On je u intervjuu za američko Udruženje stranih novinara (Foreign Press Association) rekao da se razmena teritorija pominjala kao rešenje u razgovorima predstavnika Beograda i Prištine i da su predstavnici obe strane još 2018. pokazali želju da to pitanje reše, jer su uvideli da nema ekonomskog razvoja, niti stabinosti dok se odnosi ne normalizuju, prenosi Glas Amerike.

– I mislio sam da vredi pokušati, iako je pitanje za obe zemlje veoma kontroverzno. Jedna od stvari o kojoj su razgovarali bila je mogućnost razmene teritorija – rekao je Bolton i dodao da ideja o razmeni teritorija u delovima Balkana, Zapadne Evrope i Nemačkoj nije dobro prihvaćena jer bi razmena na jednom mestu uzrokovala razmenu na drugom, što se dešavalo kroz istoriju.

Ipak, Trampov bivši savetnik sumnja da bi Evropa i takav dogovor na kraju odbacila.

– Da li zaista mislite da bi, u slučaju da su Kosovo i Srbija postigli dogovor čiji bi deo bila razmena teritorija, ostatak Evrope rekao da to nije prihvatljivo za njih i odbacili dogovor dve strane? Za mene je to nezamislivo – rekao je Bolton.

Govoreći o sastanku u Beloj kući 27. juna, koji je odložen nakon što je objavljena najava optužice za ratne zločine protiv kosovskog predsednika Hašima Tačija, Bolton kaže da na njemu nije ni trebalo da dođe do sporazuma.

– Naravno, ja sam to posmatrao spolja, ali mi je delovalo kao prilika za slikanje i ništa drugo. Na kraju se ništa od toga nije desilo – rekao je Bolton.

2 COMMENTS

  1. Neka javnosti objasni kako to treba da izgleda, kad neko menja svoje za svoje. Valjda misli da su svi gluplji od njega i da im moze pricati bajke.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here