Bombarderi nemaju ciljeve

0
 

Britansko učešće u sadašnjem napadu na islamiste trenutno je ograničeno na šest ratnih aviona
 

U ovoj akciji učestvovala su dva tornada iz britanske baze Akrotiri na Kipru.
Majkl Falon, ministar odbrane, objasnio je da su piloti imali, za ovu priliku, ujedno i zadatke izviđanja i pronalaženja ciljeva (što je bila misija koju obavljaju već šest sedmica), ali jučerašnji letovi su bili prvi u kojima su imali odobrenje i da gađaju.
Aparati tipa tornado nose laserski navođene bombe i rakete.
 

Spremni

Vojni stručnjaci u Londonu ukazuju da su džihadisti Islamske države imali dovoljno vremena da se pripreme i adaptiraju na vazdušne napade.

Jučerašnja misija "bez ispaljenog metka" pokazala je, ujedno, svu taktičku slabost vazdušne kampanje koja je već u krizi pronalaženja ciljeva za izuzetno skupe projektile, kao što su velike koncentracije, motorizovane kolone, skladišta, barake i utvrđenja.

Britansko učešće u sadašnjem napadu na islamiste trenutno je ograničeno na šest ratnih aviona. Amerikanci obavljaju najveći deo zadataka budući da već bombarduju i ciljeve Islamske države u susednoj Siriji, dok britansko ratno vazduhoplovstvo ima trenutno odobrenje Parlamenta da dejstvuje samo u Iraku.

Nakon što je Parlament u Vestminsteru odobrio vazdušne napade na Irak, premijer Dejvid Kameron nagovestio je da će i Britanci, ako uslovi budu nalagali, dejstvovati i na sirijskoj teritoriji, ali da će za to biti potrebna nova odluka poslanika.

London pravda bombardovanje islamskih ciljeva u Iraku činjenicom da je marionetska vlada u Bagdadu zatražila direktnu pomoć Britanije i Zapada.

Vojni analitičari u Londonu upozoravaju da se Islamska država ne može poraziti iz vazduha i da u drugoj fazi neminovno predstoji angažovanje kopnenih trupa, nešto za šta trenutno postoji konsenzus u političkim partijama na Temzi, ali ne i u javnosti.
Ministar odbrane Falon juče je u intervjuu za Radio BBC4, predvideo kampanju koja će da traje "ne sedmicama, nego mesecima".

Prema tvrdnjama zvaničnika u Londonu i Vašingtonu, trenutno se 40 država prijavilo za učešće u kampanji na islamiste u Iraku i Siriji. Na njihovom čelu su Saudijska Arabija, države Zaliva i Turska (članica NATO).

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here