Bonov investicioni fond najgori u SAD-u

0

 

Bono je investicioni fond osnovao kao jedan od pet partnera, a ostali su Fred Anderson (bivši glavni finansijer "Apple Computers“), Mark Bodnik, (osnivač "Silver Lake Partners“), Rodžer MekNejmi (suosnivač "Silver Lake“ i "Integral Capital Partnersa“) i Bret Perlmen, bivši viši direktor menadžmenta u "Blakstone", a njima se pridružio i Jon Ričitelo iz najpoznatijeg proizvođača kompijuterskih igara "Electronic Arts“.

 

Zbog niza loših investicija stručni časopis koji se bavi finansijama je ovaj fond, koji svoje kancelarije ima u Njujorku i San Francisku, okarakterisao kao "možda i najgore upravljanim institucionim fondom bilo koje veličine u Sjedinjenim Državama".

 

"Elevejšn Partners“ su 2007. kupili 25 odsto akcija firme "Palm“, s nadom da će njihovi mobilni telefoni uspeti da vrate deo tržišnog kolača koji su im oduzeli "Apple“ i drugi proizvođači "pametnih telefona". Kako se to nije dogodilo deonice "Palma“ su s vrednosti od 18 dolara pale do rekordno niskih 3,65 dolara.

Fond je ulžio i 300 miliona dolara u internet izdanje slavnog finansijskog časopisa "Forbs“; vrednost firme koja je iznosila 750 miliona dolara spala je na stotinak miliona. "Elevejšn“ nije bolje prošao ni s investicijom vrednom 100 miliona u move.com, internet stranicu za kuće i nekretnine, čija se vrednost posle njihove investicije prepolovila.

Slično je prošla još jedna investicija ovog fonda, koja se pored pada cena akcija završila i tužbama za milionske odštete. 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here