EPA-EFE/FRIEDEMANN VOGEL

Nova vladajuća koalicija u Nemačkoj najavila je pored ostalih namera i onu da konačno oda priznanje medicinskom osoblju na požrtvovanoj borbi sa pandemijom. Reč je bila o novčanoj nagradi, tzv. bonusu, koji je trebalo da im bude isplaćen ovih dana, ali je to odloženo. Najčešće je pominjan iznos od 3.000 evra (a za negovateljice na klinikama oko 1.000 evra), ali ništa nije do kraja dogovoreno. U te svrhe biće navodno izdvojeno milijardu evra.

Ovu novčanu podršku i nadoknadu za gotovo dve godine izuzetno napornog rada sa teškim bolesnicima dobiće “u svakom slučaju”, obećala je Nikol Vestih, funkcionerka Liberala čiji je šef Kristijan Lindner sada na čelu Ministarstva finansija. Tako je medicinsko osoblje, među kojima ima dosta naših lekara i medicinskih sestara, ostalo bez finansijske podrške bar za neko vreme.

Novinar ARD (Prvog programa nemačke televizije) preneo je obećanje o isplati bonusa tokom 2022. godine koje je dala pomenuta gospođa Vestih opravdavajući odlaganje “nedostatkom pouzdanih podataka o broju zaposlenih na odeljenjima intenzivne nege, ali i ostalih zaposlenih u hitnoj pomoći i drugim službama koje su podneli najveći teret tokom dosadašnjeg toka pandemije”. To je neophodno radi pravedne raspodele bonusa, a ovi podaci se očekuju od nadležnih u Nemačkom udruženju zdravstvenih osiguranja i drugih izvora. Zakon o ovom stimulisanju biće donet početkom naredne godine, najverovatnije tokom prvog tromesečja.

Pravedna raspodela

Janoš Damen iz stranke Zeleni izjavljuje da se ovaj posao ne sme obaviti brzopleto, pa da neki koji su stvarno zaslužni ostanu praznih šaka jer je donet loš zakon.

Iznose premije i imena dobitnika bonusa neće određivati zakonodavac, već će to biti prepušteno rukovodstvima bolnica i zaposlenima koji bi trebalo da te važne detalje sami dogovore posle diskusije oko učinka.