Vesti
Boris Malagurski

Film “Republika Srpska: Borba za slobodu” Borisa Malagurskog osvojio je nagradu za najbolji istorijski dokumentarac na festivalu u Kanu. Srpsko-kanadski filmski producent, režiser, pisac, politički komentator, televizijski voditelj i aktivista, poznat je po serijalu dokumentarnih filmova pod naslovom “Težina lanaca”. Njegove dokumentarce rado gledaju Srbi u rasejanju, a prikazivani su širom Evrope, Kanade i Amerike.

Rođen je 11. avgusta 1988. godine u Subotici, gde je i odrastao. Sin je prof. dr Branislava i Slavice Malagurski. U intervjuu za praški kulturni i politički magazin Literarne novine, rekao je da njegovo poreklo potiče iz poljskog grada Mala Gora, dodavši da se u 17. veku vojnik iz tog grada borio pod komandom Jana III Sobjeskog protiv Turaka u bici kod Sente i nakon toga odlučio da ostane u Subotici.

U rodnom gradu je završio osnovnu školu, te upisao gimnaziju. Godine 2005. preselio se u Vankuver, gde je završio srednju školu “Kitsilano”. Snimio je dokumentarni film o svom odlasku iz Srbije “Kanada projekt”. Film je prikazan na RTS u okviru emisije Mire Adanje-Polak. U Kanadi je organizovao proteste protiv proglašenja nezavisnosti Kosova 2008. godine i dobio podršku kanadskog novinara Skota Tejlora i irske diplomatkinje Meri Valš u radu na ostvarenju o ljudskim pravima na Kosovu 2010. godine. Beogradski dnevni list “Politika” ga je 2010. nazvao srpskim Majklom Murom, jer je priznao da je koristio postprodukcijske tehnike slavnog američkog režisera.

Ovaj nadimak kasnije su preuzeli mnogi mediji u Srbiji i inostranstvu. Snimio je dokumentarni film o srpskim enklavama na Kosovu “Kosovo: Možete li da zamislite?” Među sagovornicima o ovoj temi našli su se bivši kanadski diplomata Džejms Bajron Biset, bivši kanadski general Luis Mekenzi, bivši šef UNMIK-a Džon Hatorn i ekonomista Majkl Čosudovski. Dokumentarac je osvojio Srebrnu palmu na Međunarodnom filmskom festivalu u Meksiku, nagradu “Najbolji film” na Dokumentarnom filmskom festivalu u Vankuveru, a prikazan je i u okviru “BridžFest” festivala u Istočnom Sarajevu. Ostvarenje o kršenju ljudskih prava Srba i ostalih nealbanaca na Kosovu i Metohiji prikazano je i na ruskom satelitskom kanalu Raša Tudej, na engleskom jeziku, te u više od 80 država širom sveta. Tu je i dokumentarni film koji analizira ulogu Amerike, NATO Saveza i Evropske unije u raspadu Jugoslavije.

Reč je o filmu “Težina lanaca” u kome osim Biseta, Mekenzija, Čosudovskog govore i Džon Bosnić, kao i bivši košarkaš Vlade Divac, Branislav Lečić, novinar Veran Matić i drugi. Snimio je i dokumentarni film o srpskim svetinjama na Kosovu i Metohiji, “Kosovo: Momenat u civilizaciji”. Uz blagoslov pokojnog Mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija Radovića nastao je dokumentarni film “Crna Gora: Podeljena zemlja”, koji je emitovan u hramovima u Podgorici, Baru, Budvi i drugim crnogorskim gradovima. Imala je priliku da ga pogleda i publika u Banjaluci, Beču, Oslu i drugim gradovima. Prema vlastitim rečima zalaže se za revoluciju svesnosti ističući činjenice da televizijske emisije ispiraju mozak ljudima i da mediji uveliko manipulišu masom. Dobitnik je mnogobrojnih nagrada. Trenutno živi u Beogradu. Sa suprugom Ivanom ima sina Matea.