Privatna arhiva
Sagovornik Vesti na najvećem mitingu slobode u Kanberi

Među zapaženim Srbima koji će se na predstojećim izborima boriti za ulazak u Savezni parlament je i Toni Nikolić.

Ugledni advokat je kandidat Stranke ujedinjena Australija (UAP) u izbornoj jedinici Veriva na jugozapadu Sidneja, koja obuhvata predgrađa gusto naseljena članovima naše zajednice i drugih naroda s balkanskih prostora, kao što su Hokston Park, Prestons, Hinčinbruk, Edmondson Park, Sesil Hils, delovi Boniriga, Inglburna, Maunt Pričarda, Brindželija…

U razgovoru za “Vesti”, Nikolić kaže da nije političar od karijere, već se aktivirao kako bi doprineo borbi za slobodu, ljudska prava, porodične vrednosti i bolju budućnost za nove generacije.

– U politiku sam ušao ne zato što mi se sviđa, već zato što mi je dosta lažnih karijernih političara koji govore jedno, a rade drugo. Ja sam advokat i moja karijera zavisi od borbe za moje klijente, a izgradio sam karijeru boreći se za narod. Važno je boriti se uvek i zato kažem da u životu “ili pobeđujemo ili učimo”, ali nikada ne gubimo. Majka me je naučila da nikada ne odustajem bez obzira koliko je borba teška. Zato ću se kao i moje kolege i balkanski prijatelji boriti do kraja.

Zašto ste izabrali Ujedinjenu Australiju?

– Odabrao sam UAP jer je stranka privržena slobodi i žele da ljudi budu slobodni i da biraju svoju budućnost, a takođe su protiv komunizma i socijalizma. I sam se godinama već borim za ljudska prava i protiv lažnih tvrdnji farmaceutske industrije. Napisao sam poglavlje knjige Međunarodni priručnik za uzbunjivačko istraživanje 2014. o farmaceutskim lažnim tvrdnjama, a 2017. podnesak Senatu za unapređenje zakona u Australiji.

Za šta ćete se zalagati ako budete izabrani u Parlament?

– Ključne politike UAP se odnose na stvaranje ekonomski moćne Australije, jer su liberali i laburisti doveli narod i državu u dug od trilion dolara. To znači da svako dete odmah po rođenju ima dug od 47.000 dolara. Takođe, kamatne stope će značajno porasti i mnogi Australijanci će izgubiti svoje domove, jer ni liberali ni laburisti nisu vodili ekonomiju kako treba. Naročito Zapadni Sidnej ima veliki hipotekarni stres i to moramo da popravimo kako porodice ne bi ostale bez krova nad glavom.

Šta biste konkretno popravili u Zapadnom Sidneju?

– Zalagaću se za bolje puteve i poboljšanje uslova saobraćaja, zatim za unapređenje bolnica i bolje zdravstvene usluge, kao i za izgradnju brze železnice koja povezuje zapad sa Sidnejem. Takođe, podržaću mala preduzeća poreskim olakšicama i ukinuti paušalno oporezivanje. Zalagaću se i da se prvih 30.000 dolara od stambenog kredita odbija od poreza, kako bi porodice mogle da imaju koristi.

Za šta ćete se boriti na federalnom nivou i konkretno za vaš elektorat?

– Zahtevaću povećanje penzija za 180 dolara na dve nedelje, zatim ograničavanje kamate na tri posto u periodu od pet godina, kako bi porodice mogle da žive u svojim domovima i kako bi se zaustavio rast kamatnih stopa i inflacije. U zdravstvu nam treba ulaganje od 40 milijardi dolara, ali taj novac neće ići državama, već direktno bolnicama, kako bi korist imali pacijenti, a ne državne vlade. Boriću se i za smanjivanje poreza kroz podsticaj poslovanja, kao i za zamrzavanje akcize na gorivo i povratak proizvodnje. To će stvoriti više posla u građevinarstvu i drugim sektorima, a važno je i da obrišemo dugove za školovanje i učinimo obrazovanje besplatnim za sve Australijance.

Vaša izborna jedinica je multikulturalno veoma raznolika i ima brojnu srpsku zajednicu. Šta planirate da učinite za lokalne Srbe i multikulturalizam u Verivi?

– Ako budem izabran, biću posvećen podršci kulturnoj raznolikosti. Srpska zajednica je aktivna i veoma napredna. Biću posvećen podršci zajednicama kroz izdvajanje sredstava iz budžeta za podršku društvenim, verskim i kulturnim događajima. Moje opredeljenje je da se finansiranjem zajednica omogući mladim generacijama da zadrže svoje kulturno nasleđe i verske tradicije.

UAP se bori protiv obavezne vakcinacije, zatvaranja i drugih strogih vladinih pravila. Šta ćete učiniti po tom pitanju?

– Posvećen sam tome i već izrađujem nacrt Povelje o pravima koja će biti sadržana u Ustavu, što znači da niko neće moći da nam ih oduzme, kao što su radili u vreme izolacije. Boriću se da svaka osoba ima zakonsko pravo na informisani pristanak na vakcine i druge medicinske procedure. Hoćemo i zakon prema kojem niko ne može biti diskriminisan zbog odbijanja vakcine ili ucenjen zaposlenjem. Nastaviću borbu za ljudska prava u Parlamentu, da bi naša deca bila bezbedna i slobodna od tirana i ugnjetavanja.

U slučaju da ne budete među prva dva kandidata na osnovu primarnih glasova, kako ćete raspodeliti preference i zašto?

– Naše preference će se biti raspoređene najpre na Liberalne demokrate. Naglašavam, to nije Liberalna partija! Zatim dajemo preference Jednoj naciji (One Nation), a tek na kraju liberalima, laburistima i zelenima. UAP sve glavne partije stavlja na poslednje mesto jer su prekršile naša ljudska prava i zatvorili su nas kao životinje dve godine. Podsetiću da je virus krenuo da se širi sa istoka Sidneja, ali je vlada zaključala samo zapadni Sidnej i tretirala ljude užasno. Neću dozvoliti da se to ponovi – poručio je Toni Nikolić.

Antić, Keli, Kristensen, Renik…

Šta mislite o prvom srpskom senatoru Aleksu Antiću i njegovoj borbi protiv obavezne vakcinacije i prinude, iako je to protiv politike njegove stranke?

– Aleks Antić je veoma dobra osoba i pored njega blisko sarađujem i sa drugim poslanicima i senatorima kao što su Kreg Keli, Malkolm Roberts, Džerard Renik, Džordž Kristensen. Želim da uajednica zna da sam se prvi borio protiv ove politike i da ću uvek biti blizak svim ljudima koji žele da se se bore za oslobađanje ove naše velike zemlje.

Poreklo iz Crne Gore

Toni Antić je dete doseljenika iz bivše Jugoslavije. Rođen je u Darvinu, a odrastao u Zapadnom Sidneju.

– Moji roditelji su rođeni u Crnoj Gori i živeli su tamo u vreme Jugoslavije. Otac mi je ispričao mnogo lepog o jedinstvenoj i jakoj Jugoslaviji i dobrim ljudima koji sutamo živeli. Otac je došao u Pert brodom kasnih pedesetih, a kasnije se preselio u Darvin gde je radio za Kvantas sve dok se devedesetih nije penzionisao. Dakle, rođen sam i odrastao u Australiji i bio sam prvi u svojoj porodici koji se upisao na univerzitet – kaže Nikolić.

Poštuje majčine reči

Toni Nikolić je bio aktivan i za vreme katastrofalnih poplava u Novom Južnom Velsu.

– Dobrovoljno sam se priključio mojim prijateljima iz policije, vatrogasne službe, hitne pomoći kako bih pomogao starima i ugroženim osobama zaglavljenim u poplavama. Pokojna majka me je pre nego što je umrla zamolila da uvek pomažem ljudima koji nemaju novca, koji u bolesni ili imaju psihičke probleme ili se nalaze u zatvoru. Još uvek radim pro bono (besplatno) za zajednicu jer poštujem poslednje reči svoje majke.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here