EPA-EFE/STR
Beloruska policija u Minsku

Kolona od deset tenkova, vojska i policija stigli su ispred Palate nezavisnosti u centru Minska, gde je planiran veliki protest opozicije.

Tenkovi su došli sa severa grada. Pored Palate nezavisnosti se već nalaze oklopna vozila, tri ekipe hitne pomoći i tri vatrogasna vozila.

Nekoliko autobusa i kamiona sa specijalnim jedinicama policije se nalaze na Trgu državne zastave. Dok se pored Palate Republike nalaze vojnici, od kojih su neki i naoružani.

​Specijalna vozila sa opremom i policijom prolaze gradom.

Protesti u Belorusiji

U Belorusiji traju masovni protesti protiv rezultata predsedničkih izbora na kojima je pobedio aktuelni šef države Aleksandar Lukašenko. Izbori su održani 9. avgusta. Prema rezultatima koje je utvrdila CIK, 80,1 odsto birača glasalo je za Lukašenka, a 10,12 odsto – za njegovog glavnog protivnika Svetlanu Tihanovsku.

Opozicija ne priznaje rezultate izbora i smatra da je pobedila Tihanovska. Evropska unija ne priznaje Lukašenka za legitimnog predsednika.

Prvih dana protesta, snage bezbednosti su za razbijanje demonstranata koristile vodene topove, suzavac, šok-bombe i gumene metke. Kasnije je policija prekinula da rasteruje demonstrante i primenjuje silu. Tokom protesta privedeno je oko sedam hiljada demonstranata, a hospitalizovano nekoliko stotina ljudi, među kojima i pripadnici policije.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime