pixabay.com
Foto: Ilustracija

Više od 20 borbenih aviona iz sedam zemalja članica NATO učestvuje u vežbi u Rumuniji, pod vođstvom odseka NATO Aircom iz Nemačke.

Tokom vežbe, organizovane u skladu sa zakonodavnim i postojećim međunarodnim standardnima, avioni će simulirati uklanjanje potencijalnih neprijateljskih aviona iz borbe, saopštilo je rumunsko Ministarstvo odbrane.

Rumunska novinska agencija Ađerpres navodi da je cilj vežbe da se demonstrira sposobnost da se planira, koordiniše i izvede kompleksna, multinacionalna misija za obezbeđivanje vazdušnog prostora zemalja Alijanse u slučaju bilo kakve pretnje ili napada neprijateljske zemlje.

Tokom vežbe, rumunski i saveznički avioni će leteti na niskoj visini u oblastima Mihail Kogalničeanu i Kapu Midija u jugoistočnom okrugu Konstanca.

Kao odgovor ruskog napada na Ukrajinu, NATO je značajno povećao svoju odbranu i sposobnost za odvraćanje, uključujući jačanje svog istočnog kraka.

2 COMMENTS

  1. Takve vezbe odrzava samo onaj, koji ima zle planove. Interesantno da se takve vezbe odrzavaju tamo gde ocekuju naivne zastupnike.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here