J. L. Petković

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku Žosep Borel izjavio je da očekuje od administracije Džoa Bajdena snažno partnerstvo sa EU u svim pitanjima, jer se ne takmiče na Balkanu pogotovo kada se radi o dijalogu Beograda i Prištine.

On je rekao da Beograd i Priština moraju da nađu rešenje i da ga EU neće diktirati, kao i da je pre nekoliko meseci predlog bio razmena teritorija.

– Pre nekoliko meseci bio je predlog razmene teritorija. Ali to više nije opcija – rekao je Borel i dodao da Srbija i Kosovo moraju da se dogovore, kao i da u EU ima zemalja koje se protive razmeni teritorija.

Prema njegovim rečima, EU želi da bude posrednik i da za sada stvari idu dosta dobro.

– Predsedavao sam jednim od sastanaka o dijalogu Prištine i Beograda. Emocije su jake i mislim da je razumljivo, jer je dijalog zahtevan i težak, opterećen istorijom – rekao je Borel.

On je ocenio da je region Zapadnog Balkana isuviše podeljen i sa previše granica, odnosno previše poteškoća za kretanje i ljudi i robe, zbog čega treba raditi na izgradnji Šengena na Balkanu.

– Kada pogledate mapu vašeg regiona, ako želite ozbiljne investicije, a neophodne su vam, teško da ćete ih dobiti ovako rascepkani. Mi smo tržište od 40 miliona ljudi. A kod vas ima šest zemalja sa po nekoliko miliona ljudi. I još ste postavili granice i podeljeni ste. Tako da ćete vrlo teško privući nekoga sa ovakvim granicama i sistemima – smatra Borel.

Prema njegovim rečima, budućnost Balkana leži u EU, bez obzira na pokušaje i Kine i Rusije, pa i SAD, da izvrše svoj uticaj i budu značajni akteri.

– U suštini niko od njih ne može ponuditi ništa tolike važnosti kakva je evropska perspektiva i članstvo u EU. Samo EU može dati takvu ponudu i strukturisanu perspektivu za budućnost. Ceo Balkan ima vrlo jasnu smernicu i putokaz za budućnost. Mi ne možemo priuštiti da BiH bude propala država. Jer to nije nama u interesu – rekao je Borel.

2 KOMENTARA

  1. Ali bih je propala drzava i njoj nema spasa.
    Prinudna uprava tzv. Ohr je jos vise podijelio drustvo u njoj i udaljio narode od pomirenja.
    Ohr ce otici kad tad iz biha kao i sve okupatorske sile u istoriji A ONDA CE BIH DA SE SRUSI KAO KULA OD KARATA.
    N A S I L U S E N E P R A V I D R Ž A V A !!!

  2. Gospodine Borel, vi treba da razumete da se nemoze teritorija otimati i davati drugom narodu,u protivnom bi isto tako moglo doci do odvajanja Katalonije. Vidite pa cak ni clanstvo u EU nemoze da bude cena da date vasu teritoriju.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime