Tanjug
Šef diplomatije EU Žozep Borel

Visoki predstavnik spoljne politike EU Žozep Borel saopštio je da je stav EU da Kosovo mora da uskladi postupke u skladu sa svojim ciljem integracije u EU, što se odnosi i na otvaranje ambasade u Izraelu.

Portparolka Borela Dinka Živalj navela je da bi Kosovo trebalo da uskladi svoje postupke sa rezolucijom 478 Saveta bezbednosti koja određuje izmeštanje svih ambasada u Tel Aviv.

– Kosovo je integraciju u EU identifikovalo kao strateški prioritet i očekuje se da će se ponašati u skladu sa ovom predanošću. Kosovo bi trebalo da se uskladi sa rezolucijom Saveta bezbednosti 478 iz 1980. godine, kojom se pozivaju sve članice UN, ambasade država članica EU i delegacija EU da presele svoje ambasade u Tel Aviv – navela je ona.

Živalj ističe da je stav EU u pogledu Jerusalima ostao nepromenjen, i da Unija smatra da pitanje statusa Jerusalima treba da bude rešeno pregovorima.

– EU je više puta ponovila svoju čvrstu posvećenost pregovaračkom i izvodljivom rešenju dve države, izgrađenom na dogovorenim međunarodnim parametrima i međunarodnom pravu. U svojim zaključcima u decembru 2017. godine, Evropski savet, šefovi država i vlada, ponovili su da stav EU o Jerusalimu ostaje nepromenjen, a to je da se kroz pregovore mora pronaći način za rešavanje pitanja statusa ovog grada kao buduće prestonice dve države i da se kroz pregovore moraju ispuniti težnje obe strane – rekla je Živalj.

Otvaranje kosovske ambasade u Jerusalimu izazvalo je podeljene reakcije članova međunarodne zajednice. Evropska unija i Turska usprotivile su se odluci vlade Kosova da otvori ambasadu u Jerusalimu, dok su ovu odluku pozdravili Izrael i SAD.

Lider Samoopredeljenja Aljbin Kurti je na sastanku sa turskim ambasadorom u Prištini rekao da je uspostavljanje kosovske ambasade u Izraelu “pitanje koje će biti razmotreno.

Kurti je prošle nedelje primio pisma turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana i izraelskog premijera Benjamina Netanjahua u vezi sa odlukom o otvaranju kosovske ambasade u Jerusalimu. Iako je turski predsednik izrazio zadovoljstvo zbog Kurtijeve izjave da će preispitati odluku o uspostavljanju ambasade u Izraelu, Netanjahu je u svom pismu napisao da očekuje da će Kurti otvoriti ambasadu u Jerusalimu.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime