EPA/Stephanije Lecocq
Žosep Borelj

Predstavnik EU za spoljne poslove i bezbednost Žosep Borel smatra da Kina i Rusija koriste krizu izazvanu koronom da povećaju svoju geopolitičku ulogu u svetu.

– Očigledno je da Kina i Rusija žele da povećaju svoj uticaj na globalnom nivou. Logično je da za to koriste sanitarnu krizu, koristeći sve svoje mogućnosti – rekao je on.

– Ta strategija je izgrađena na demonstraciji da su određeni politički sistemi efikasniji od naših (evropskih) u borbi protiv pandemije – zaključio je Borel u intervjuu za italijanski list “Republika”.

Sa njegove tačke gledišta, “velike sile kao što su Kina, Rusija, uz pomoć medija, povećavaju efekat svoje pomoći, povećavajući svoju geopolitičku ulogu u svetu, uključujući za račun formiranja javnog mnjenja”.

Pri tome Borelj podseća da je EU pomogla Kini na vrhuncu epidemije u toj državi, a zatim Italiji, između ostalog, poslavši u Lombardiju misiju evropskih lekara koja je finansirana za račun EU.

On smatra da Brisel samo treba da “uspostavi bolju komunikaciju sa vladama”.

Podsetimo, petnaest aviona Il-76 ruskih vazduhoplovnih snaga sa vojnim specijalcima i opremom za pomoć u borbi protiv pandemije koronavirusa stiglo je u Italiju između 22. i 25. marta, kako bi pružili pomoć u borbi protiv kovida 19.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here