EPA/Stephanije Lecocq
Žosep Borelj

Šef diplomatije EU Žosep Borel ukazao je danas na dalju eskalaciju borbi u Libiji i upozorio na posledice takve situacije po širenje kornavirusa u toj zemlji, ali i moguće povećanje migrantskog talasa ka Evropi.

– Situacija u Libiji se ne poboljšava. Ni međunarodni pozivi ni pretnja od širenja kornavirusa nisu uspeli da zaustave sukob zavađenih strana. Borbe se nastavljaju, čak se i zaoštravaju – kaže Borel.

On je nakon video sastanka ministra spoljnih poslova EU pozvao na pojačan angažman međunarodnih faktora, ali i zavađenih strana Libiji, kako bi se dogovorilo humanitarno primirje i prekid vatre.

– To nam je potrebno zbog odgovora na koronavirus, ali i zbog uslova za početak političkog procesa i kraj konflikta – kaže Borel.

Naveo je da su pojedine zemlje članice EU izrazile zabrinutost zbog rizika od povećanja migracionih tokova zbog nastavka sukoba u Libiji.

– Neće biti održivog rešenja za migracione izazove ukoliko se Libija ne stabilizuje – zaključio je Borel.

Kada je reč o Tuskoj, Borel je ponovio da će EU nastaviti diplomatski angažman u cilju ”usmeravanja” odnosa sa Ankarom u pravcu konstruktivnosti i saradnje.

Iako šef diplomatije EU pojavio se sa zaštitnom maskom nakon video konfrencije sa EU ministrima, on je naglasio da činjenica što se tokom sastanka razgovaralo o Libiji, Turskoj, Avganistanu i Ukrajini govori da se uprkos korona virusu spoljnopolitička diskusije u EU polako vraća na svoje osnove.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here