Tanjug
Šef diplomatije EU Žozep Borel

Šef evropske diplomatije Žozep Borel smatra da odluka Moskve da protera iz zemlje troje evropskih diplomata koji su učestvovali u neodobrenim protestima predstavlja agresiju.

Kako je izjavio za televiziju „Frans 24“, cilj njegove posete Moskvi bila je provera odnosa Rusije i Evropske unije. Odgovor je, kaže Borel, „bio jasan“ i „agresivan“.

– Rusija je izabrala agresiju proteravši u tom trenutku, tokom posete, evropske diplomate, što je u suprotnosti sa diplomatskim ponašanjem – istakao je Borel.

– Nisam bio ponižen, već suočen sa agresijom. Kada nekog pozovu i iskoriste njegovu posetu kako bi objavili o proterivanju diplomata, to više nije poniženje, već ispoljavanje agresije. Takve stvari se ne rade u diplomatskim odnosima između zemalja koje žele da održavaju dobre veze – objasnio je on.

Borel je došao u Moskvu 4. februara. Sutradan je Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo da su diplomate Švedske, Poljske i Nemačke, koje su učestvovale u neodobrenim protestima u Rusiji, proglašene za persone non grata i da će napustiti zemlju. Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov rekao je tada da proterivanje diplomata nije tempirano za Borelovu posetu.

Neodobreni protesti održani su 23. januara u raznim gradovima Rusije i nastavili se 31. januara, uprkos brojnim upozorenjima vlasti, uključujući i zbog opasnosti od zaražavanja Covidom 19. Osim toga, protesti su u Moskvi održani i 2. februara tokom i nakon zasedanja Moskovskog gradskog suda u vezi sa slučajem Aleksej Navaljni.

1 COMMENT

  1. mislim da to ne prestavlj nikakovu agresiju na niciju teritoriju
    vec je to samo ciscenje ruske teritorije od strani zlo namjerni agenata politicara
    cestitam rusiji na opreznosti
    zapadnjaci probaju da unesu zlo namjerne ideje madu ruski narod mnogo prljavi posao
    ustvari rusija bi trebala da objavi sankcije protiv zlocinca borela

  2. Борел или како се већ зову ти јадници читају стенограм сценарија који су написали западни моћници…
    Те ратне игре запада, тог ватиканско-јеврејског легла сваког зла су дошле у фазу када су толико провидне и површне да је нормалним људима којих има на свим меридијанима мука од њих, њихове борбе за “правду”, “истину” и “људска” и “мањинска” права – сав тај смардни лом може да се назове правим именом – ДЕМОНКРАТИЈА!

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here