EPA/Stephanije Lecocq
Žosep Borelj

Dijalog Beograda i Prištine na visokom političkom nivou nastavljen je nakon 20 meseci pauze video-konferencijom u kojoj učestvuju predsednik Srbije Aleksandar Vućić, kosovski premijer Avdulah Hoti, šef diplomatije EU Žozep Borel i specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak.

Domaćin video-konferencije i glavni posrednik u dijalogu Beograda i Prištine Žozep Borel poručuje da je u pitanju nastavak procesa u cilju postizanja konačnog sveobuhvatnog i pravnoobavezujećeg sporazuma o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine koji će odgovoriti na sva otvorena pitanja.

– Takav sporazum je ključan za bolju budućnost naroda Kosova i Srbije, za njihovu evropsku perspektivu kao i za stabilnost i bezbednost čitavog regiona. Sve ovo je takođe ključno i za EU – izjavio je Borel pred početak video-konferencije.

U Briselu su napominjali da je blokada dijaloga, koja je trajala od novembra 2018. godine, kada je Priština uvela takse na robu iz Centralne Srbije, neodrživa i kontraproduktivna za obe strane.

Šef diplomatije EU kaže da je Brisel svestan da normalizacija odnosa i dijalog Beograda i Prištine ”nije lak proces”, ali podvlači ”hitnost” rada na na miru i napretku ”u ime zajedničke budućnosti”.

– Ovi razgovori zahtevaju političku hrabrost obe strane, posvećenost i angažovanje u duhu kompromisa i pragmatizma – poručio je Borel pred nastavak razgovora.

On napominje da nikada nije bilo lako naći rešanje za probelme koji ”traju tako dugo i bolni su”.

– Ali zato smo ovde, da probamo ponovo – zaključio je Borel.

Današanja video konferencija održava se umesto fizičkog stastanka koji je otkazan u poslednjem trenutku zbog povlačenja prištinske delegacije.

EU, kao glavini posrednik u dijalogu, nije objasnila zbog čega je došlo do ove premene, ali je fizički sastanak u Briselu na visokom političkom nivou zakazan za 16. juli.

1 COMMENT

  1. Obećanja i obećanja ,
    Kad se dogovori zajednica Srpskih opština i ništa se ne uradi od strane Albanaca onda je to dozvoljeno,
    KOSOVO I NETOHIJU SRBIJA IZNAJMLJUJE RUSIJI NA 99GODINA
    KAO HONG KONG model
    POTPISUJEM
    DOGOVORENO
    ??????

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here