EPA/Stephanije Lecocq
Žosep Borelj

Šef evropske diplomatije, Žozep Borel, poručio je premijeru privremenih prištinski institucija, Aljbinu Kurtiju, da je nastavak razgovora o dijalogu neophodan i hitan i da zahteva potpuno ukidanje taksi.

U pismu Kurtiju, Borel kaže da očekuje da će i Beograd dati svoj doprinos na obnavljanju tog procesa.

Podsetio je da je ranije podržao nameru Kurtija o postepenom ukidanju taksi, kao dobar prvi korak, ali sada ističe:

“Potrebno nam je potpuno ukidanje taksi”.

Borel je naveo da se u potpunosti slaže sa Kurtijem da prethodni sporazumi Beograda i Prištine i neispunjene obaveze moraju da budu sprovedene u potopunosti.

“Srbija, kao i Kosovo, mora da ispuni svoje obaveze u sprovođenju tih sporazuma” naveo je šef evropske diplomatije u pismu koje je u celosti objavila RTK na albanskom jeziku.

Borel je potvrdio da je zvanično predložio državama članicama da Miroslav Lajčak bude imenovan za specijalnog predstavnika EU za dijalog i Zapadni Balkan.

– Sa svoje strane obećavam da ću ostati tesno uključen u ovaj proces i dati sve od sebe da brzo i efikasno krenemo napred. I Kosovo i Srbija, širi region i sama EU na kraju bi imali koristi od pozitivnog ishoda – naveo je Borel.

1 COMMENT

  1. Србија би на овакву изјаву (ако је коректно пренета) морала да реагује и да пита: Кога представља г-дин Борел? У име ЕУ не може овако да наступа, јер по питању Косова* ЕУ нема заједнички став, а он сам долази из земље чланице ЕУ која није признала Косово*. Срамота је да Србија оћути овакву изјаву, посебно јер су његове претходнице, које су долазиле из земаља које су признале Косово* имале далеко избалансиранији став.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here