EPA/Stephanie Lecocq
Žozep Borel je kao ministar inostranih poslova Španije, napustio samit EU u Sofiji 2018. zbog prisustva kosovskog ministra

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel najavio je da će posetiti Prištinu kada se formira nova vlada, kao i Beograd i ponovio da činjenica da Španija nije priznala Kosovo neće uticati na njegov rad.

– Više nisam ministar spoljnih poslova Španije – istakao je Borel.

On je izjavio da bi sve zemlje Zapadnog Balkana trebalo da imaju evropsku perspektivu. Dodaje i da ne zna koliko će vremena trebati za to.

Borel je u intervjuu za El Pais ocenio da bi Evropska unija trebalo da prilagodi svoje metode, kako bi bile efikasnije, a manje retoričke, i da ne dopuštaju gubljenje vremena.

– Promena metoda ne znači promenu krajnjeg cilja, koji ostaje isti – rekao je Borel.

Kako je objasnio, mora se u obzir uzeti činjenica da je dosadašnji metod pokazao da nije dovoljno efikasan, zbog čega razume da neki žele da je preispitaju.

– Lično ću raditi zajedno sa komesarom za proširenje kako bih dao odgovor na to. Tada države članice moraju da donesu odluku o tome. Ali ne čini se etički moguće reći zemljama bivše Jugoslavije da su izgubile perspektivu Evrope – rekao je Borel.

7 COMMENTS

  1. A koji je to krajni cilj?Nikakvog krajnjeg cilja vi nemate, kako stvari stoje, vi se složite jedino oko toga, ka će užina!

  2. Spañjolska nije priznala a nece ni priznati
    Kosmet. Srbija bi mozda i pristala i na podelu
    Kosmeta ( vlada?) Srpski Jerusalem se ne
    predaje a jos manje deli. Dobro je da Josep
    Borrell iskusni ministar vanjskih poslova
    Spañjolske, vec se jucer preselio u Briselu
    i kaze da je Balkan priijoritet. U nadi kao
    sto je nedavno izjavio gospodin Borrell, Kosmet nemoze biti nezavisna drzava jer
    je ne priznaju najvece i najjace drzave na svijetu, kao Russija, Kina, i Indija.

  3. Ne bi bilo eticki prema zemljama.bivse Jugoslavije… Rece to i ostade ziv. Kakve ima veze etika sa tim? Mozda zato sto je ta ista Evropa rasturila YU uz ozboljna razaranja, nametnuti gtadkanski rat i vojno mesanje spolja. Ostale su zrtve, izbeglice, bankrot i uranijum. Mi jesmo Evropa, a vi?!

  4. Hahaha ti kazes nesu nam priznale naj jace indija kina rusija oni gladuju prosnjaci isto ko vi vi hocete drzavu Kosovo kusecete kada ste 3 posto samo i dv posto desovce pijandure koji nakon minimalca uljuriraju po prodavnice to znas i ti jer itisi onaj koj primi i minimalac sa srbije a i pomoc sa Kosova !

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here