Tanjug
Šef diplomatije EU Žozep Borel

Šef diplomatije EU Žozep Borel kaže da je na Beogradu i Prištini da se dogovore oko rešenja za normalizaciju odnosa, ali da pri tom ne mogu imati “odrešene ruke”, jer postignuti sporazum mora biti prihvaljiv i za međunarodnu zajednicu.

– Jasno je da se EU zalaže za održavanje trenutnog stanja kada su granice u pitanju, a neke zemlje članice su vrlo protiv pokretanja u tom pravcu – rekao je Borel.

On je u razgovoru sa medijima u Briselu poručio da “bez dogovora Srba i Kosovara nema rešanja za kosovsko pitanje”, ali i da se ne mogu imati odrešene ruke da se dogovori “šta god se želi”.

– Svaki dogovor će imati kolateralni efekat na region, a svi znamo kako je osetljivo pitanje promene granica. Ako počnete sa promenom granica na jednom mestu, javiće se i drugi koji žele isto. Zato je najbolje zadržati trenutno stanje – istakao je Borel.

Šef diplomatije EU naglašava da nema takmičenja između EU i SAD i da “postoji samo jedan dijalog Beograda i Prištine, onaj koji je pokrenula i nastavlja da vodi EU”.

– Ako SAD žele da pomognu to je dobro, ali nas ne pokreću interesi koji su u sferi propagande, mi želimo da radimo ozbiljan posao i pokrenemo dijalog koji je blokiran zbog političke nestabilnosti na Kosovu – ocenjuje Borel.

On dodaje da predsednik i prelazni premijer u Prištini “niti misle, niti govore iste stvari”, a da je politička situacija na Kosovu nejasna, u očekivanju raspleta oko formiranja nove vlade na Kosovu.

Povodom izjave Hašima Tačija da neće učestvovati u dijalogu kome posreduje specijalni predstavnik koji dolazi iz zemlje koja ne priznaje Kosovo, Borel naglašava da je i Srbija “mogla da se pozove na isto pravo” i odbije učešće ukoliko je izabran neko ko dolazi iz zemlje koja priznaje Kosovo.

– Zaboravite na to. U pitanju su službenici, nacionalne diplomate koji rade za EU. To je neoprostivo. Mora se ponašati ozbiljno – zaključio je Borel.

10 COMMENTS

  1. Naravno da nema promene granica, granica Srbije je na Prokletijama.
    “Međunarodna zajednica” , ajte molim Vas definišite to. Šta je i ko međunarodna zajednica.
    Okupila se bagra koja se krije iza tih država koji navodno čine takozvanu međunarodnu zajednicu i misle da su važan faktor. To njihovo bure ne drži vodu, trajaće to neko vreme. Ti smešni razgovori i pregovori… sa kim, sa banditima iz šume. Oni bi lepo da otmu teritoriju od Srbiji kako bi mogli da raspolažu i upravljaju imovinom i resursima. Od svega toga ni šiptari nemaju nikakvu korist, običan narod. Interes je da bagra koja sebe naziva međunarodnom zajednicom (skupina belosvetskih protuva i hoštaplera) raspolažu sa tim a ovi navodni pregovarači predstavnici šiptara su njihove sluge. Najobičnija bagra, kriminalci, briga njih za narod, pa i za onaj šiptarski koji nazivaju svojim. Svesni su oni da im to neće proći. Ne da Srbija, nisu prvi koji pokušavaju, proći će kao i vi oni predhodni.

    • BRAVO MILORAD za Vas komentar, tacno, “medjunarodna zajednica su hohstapleri kojima su njihovi –
      interesi na prvom mestu, i nervira ih cinjenica sto Srbi NECE da se GRBE i nece da budu njihove SLUGE!!!!

  2. eto zamrznuti konflikt ukloniti granicu i cekati na druge generacije, kome se zuri. kod kosova nije problem menjati granice, e nece moci gospodo.

  3. Resenje je jednostavno.Otvorite Siptarima EU granice.Onda ce 99% da zbrise u Eu i ,,Fertig,,Tako su i Svajcarci mislili.Mi cemo da ih priznamo a oni ce da jurnu na ,,takozvano priznato kosovo,,Koliko je ,,jurnulo,,ha samo oni deportovani uz pratnju……

  4. Kosovo nije ni srpsko niti albanskog,nemorami da sanjamo ,kao zagonetka “pojeo vuk magarcu”.Sto manje price,vise nade.Kodovo pripada gogoljima

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here