EPA-EFE/Olivier Hoslet
Žosep Borelj

Šef diplomatije Evropske unije Žosep Borelj izjavio je danas, uoči zajedničke večere lidera Zapadnog Balkana, na kojoj će biti i srpska delegacija predvođena predsednikom Aleksandrom Vučićem, da Zapadni Balkan nije u zapećku, već u predvorju EU.

On je, takođe, rekao da nema prostora za podrivanje teritorijalnog integriteta, jedinstva i suvereniteta BiH, i da će EU biti “vrlo iskrena sa liderom Republike Srpske Miloradom Dodikom”.

– Sledećeg ponedeljka imaćemo temeljniji razgovor o Zapadnom Balkanu, na nivou ministara spoljnih poslova EU, a pozvaćemo i ministre šest zemalja Zapadnog Balkana da se priključe ručku – rekao je Borelj.

On je dodao da Zapadni Balkan mora da bude ujedinjen.

– Moramo da budemo ujedinjeni i da preduzmemo neophodne korake kako bismo napravili prosperitetnu i ujedinjenu Evropu. To je najbolja budućnost za Zapadni Balkan. Imamo tradiciju da se okupljamo ovde u Briselu sa liderima Zapadnog Balkana, i to je važna stvar, jer je dobro da imamo kolektivnu, stratešku i suštinsku priču o regionu i budućnosti – naglasio je Borelj.

Borelj je podsetio da su se isti lideri susreli u Njujorku u septembru.

– Međutim, danas je svet u potpuno drugačijoj situaciji. U septembru niko nije mogao da očekuje da će jedan agresor ponovo doneti rat u Evropu. Sada gledamo posledice besmislenog krvoprolića koga se Evropa ne seća. Danas ćemo imati priliku da razgovaramo o uticaju nelegalnog rata protiv ukrajinskog naroda – rekao je Borelj.

On je istakao da je u pitanju “agresija protiv međunarodnog reda, prava”.

– Sa liderima Zapadnog Balkana ćemo videti kako možemo zajedno da rešimo negativne posledice rata. Želimo da čujemo kako oni gledaju na situaciju, kako se nositi sa negativnim uticajem Putinovog rata – rekao je Borelj i dodao da EU želi da se suoči, kako je rekao, i sa ruskim dezinformacijama i sajbernapadima.

4 COMMENTS

  1. Gospodine Borljcicu gde si bio 1999 godine kada je tvoj Solana,NATO i njgove clanice bombardovali Jugoslaviju.Gde si bio tada da branis medjunarodno pravo.Znaci vi se pozivate na medjunarodno pravo onda kada to treba zapadu i Americi.U ostalom to ste vi to je divlji zapad.NATO pakt

  2. Samo se vi manje petljajte i gurajte nos u tude probleme vi ste glavni krivci ove trule drzave jadne.Stiteci jedan narod za utrb druga dva ovo nije drzava neg lakrdija propala .Vodite brigu o sebi kako cete gladovat i bit gladbi evropa pusti tu BiH .Nkoj je sudjeno da se raspadne i treba on je nedosce koje vi samo ljuljate

  3. Nemojte da lupetate bez veze, istina mora da izlazi u videlu!Kao prvo Srbija treba da se bavi samom sebe!
    Koruptirani Vucic i svi iza njega, treba da odu dok nije kasno! otvorite oci Srbijo.Jer sa ovim kriminalcima ubicama i lazivce bice uvek problema. Srbija se mora Demokratski Zapadno-Evropski orjentirati.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here