EPA/Martin Divisek
Žosep Borelj

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj danas je izjavio da će EU i Iran nastaviti da rade na obnavljanju iranskog nuklearnog sporazuma iz 2015. godine, kao i da je potrebno da Iran prestane da podržava ruske vojne napore.

– Naglašena je potreba da se odmah prekine vojna podrška Rusiji i unutrašnja represija u Iranu. Slažemo se da komunikacija mora biti otvorena i nadamo se obnovi nukleranog sporazuma na osnovu pregovora u Beču – naveo je Borelj uoči druge Bagdadske konferencije za saradnju i partnerstvo na Mrtvom moru koji se održava u Jordanu, prenosi Rojters.

Borelj je dodao da je neophodan sastanak sa iranskim ministrom spoljnih poslova Hoseinom Amir-Abdolahianom u Jordanu usled pogoršanja odnosa Irana i EU.

Iranski nuklerani sporazum je dogovor pet stalnih članica Saveta bezbednosti UN – SAD, Rusija, Kina, Velika Britanija i Francuska i Irana o nuklearnom programu ove zemlje, kojim je Iran pristao da prihvati ograničenja obogaćivanja i skladištenja uranijuma i dozvoli posetu međunarodnih inspektora, a zauzvrat bi bile ukinute finansijske sankcije.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here