EPA/Khaled Elfiqi
Žosep Borelj

Šef diplomatije EU Žozep Borelj izjavio je da će se pola milijarde evra iz Evropskog instrumenata za mir biti potrošeno kako bi se pomoglo ukrajinskoj vojsci da se odbrani od  Rusije, ali da se detalji o toj pomoći i njenom transportu neće iznositi u javnost.

– Ovo je rat i neću davati nikakve informacije koje bi mogle da poslože drugoj strani. Neću davati detalje o transportu pomoći Ukrajini, jer verujem da bi Rusi vrlo voleli da to znaju – kaže Borelj.

On ponavlja da je Rusija već poručila da je EU pomoć Ukrajini “neprijateljska” i da će “napasti svaku osobu ili entitet koji dostavlja bilo kakvu vrstu pomoći Ukrajini”.

Pethodno je u EU rečeno da će Poljska biti mesto “skladištenja” naoružanja koje EU finansira za potrebe ukrajinske vojske.

Borelj je nakon sastanka Saveta ministara odbrane EU naveo da će se iz Evropskog instrumenta za mir, po prvi put u istorji EU, finansirati ubojito naoružanje za drugu zemlju.

Borelj napominje da je reč o bojevoj municiji i protivtekovskim i protivvazdušnim odbrambenim sistemima.

On dodaje da zemlje članice mogu “bilateralno da mobilišu bilo kavu vrstu pomoći” kako bi pomogle Ukrajini da se odbrani, uključujući i borbene avione kojima će upravljati ukrajinski piloti.

4 COMMENTS

  1. znaci oni daju evropsko oruzje u vrednosti pola milijarde kako bi se dva slovenska naroda iskrvila. plus uvodi sankcije belorusiji, dodatno, jer ce da stavi nuklearno oruzje. a to sto zelenski hoce da stavi i povod za rat je normalno. ovo je vrh licemerja romanaca..

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here