EPA-EFE/Olivier Hoslet
Žosep Borelj

Visoki predstavnik EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Žozep Borelj izjavio je da će sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom nastaviti da radi na obnavljaju dijaloga Beograda i Prištine, ali i naveo da Kosovo pokazuje “više nespremnosti da učestvuje u tome”.

– Pozdravljam spremnost Srbije da učestvuje u dijalogu i želim da jasno stavim do znanja Kosovu da dijalog ne postoji samo radi Kosova, nego zato što je krucijalan za napredovanje na EU putu – rekao je Borelj na pitanje postoji li neki instrument EU da se Priština vrati za pregovarački sto.

On je rekao da će sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom nastaviti sa pripremama za obnavljanje dijaloga u Briselu, ali samo, kako kaže, ako su obe strane spremne da se dogovore o pozitivnim rezultatima, i da pokažu rezultate.

– Radićemo sa Lajčakom na tome, a posebno u pogledu Kosova, koje pokazuje više nespremnosti da učestvuje u tome – rekao je Borelj.

On je ponovio da će Lajčak sa predstavnikom SAD prvo sledeće nedelje ići u Prištinu, kako bi se, kaže, zalagao za obnavljanje dijaloga.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here