EPA/Stephanije Lecocq
Žosep Borelj

Visoki predstavnik EU za spoljne poslove i bezbednost Žosep Borelj je posle sastanka sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem izjavio da je Kurtiju preneo poruku da sa Srbijom ne postoji druga mogućnost osim dijaloga, ali se i osvrnuo na priču oko “non pejpera” koji je pre neki dan objavila “Koha”.

Borelj je istakao da nije određen tačan datum za sastanak Kurtija i Vučića, ali je dodao da su se složili da nastave proces i da do susreta dođe pre kraja juna.

– Imaćemo prvi susret na najvišem nivou. Mi imamo na umu precizan vremenski okvir, i složili smo se da će do susreta doći pre kraja juna. Evropski put Kosova podrazumeva dijalog, nema drugog načina, druga alternativa ne postoji. Postizanje sporazuma o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije je jedini način za zauzimanje evropske perspektive. Zbog toga sam ohrabrio Kurtija da se uključi u ovo pitanje – rekao je Borelj.

Odgovarajući na pitanja o “non pejperu”, Borelj je pozvao medije da ne prave lošu atmosferu prenošenjem lažnih vesti, već da se koncentrišu na kostruktivnu pomoć dijalogu.

– Non pejperi su izgleda u modi. Nadam se da sutra neće biti još jednog novog. Ne radim sa non pejperima, za mene se ti fantomski dokumenti ne postavljajuju kao pitanje. Žao mi je što cirkulišu i lažne vesti koje “non pejper” pripisuju jednom od mojih službenika – zaključio je Borelj.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here