EPA/Stephanie Lecocq
Žosep Borelj

Šef diplomatije EU Žozep Borelj pozvao je Srbiju da ”što je pre moguće” ubrza svoje usklađivanje sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom EU, i primeni sankcije koje su EU i ostale zemlje Zapadnog Balkna usvojile u vezi sa ratom u Ukrajini.

– Ministri spoljnih poslova EU izrazili su jasno očekivanje od partnera i budućih članica EU da se posvete zajedničkim vrednostima i zajedničkoj spoljnoj i bezbednosnoj politici. Oni koji to nisu još uradili, a Srbija je jedna od njih, trebalo bi, što je pre moguće, da ubrzaju svoje usklađivanje i primene sankcije. Mi razumemo poteškoće i vrednujemo činjenicu da su svi oni glasali protiv Rusije u Generalnoj skupštini UN, ali mi očekujemo od kandidata i naših partnera da se u potpunosti usklade sa našom spoljnom politikom – poručio je Borelj.

Borelj je nakon sastanka Saveta EU, kojem su prisustvovali i šefovi diplomatija zapadnobalkanske šestorke, pozdravio ”strateške i hrabre” odluke onih partnera koji su se u potpunosti uskladili sa spoljnom politikom i sankcijama EU.

On tvrdi da su ruska propaganda i dezinformacije široko rasprostranjenje na Zapadnom Balkanu i upozorava da u ovoj situaciji ni neutralan status zemlja kandidata za članstvo u EU nije u skladu sa njihovom evropskom budućnošću.

– Održavanje bliskih odnosa sa Putinovim režimom više nije u skladu sa izgradnjom zajedničke budućnosti sa EU. Te dve stvari ne idu. Neutralnost u pogledu rata u Ukrajini je pogrešan koncept. Jedna zemlja je napala drugu i stavljati ih u istu ravan znači izjednačavati napadača i žrtvu, a to nije moguće – zaključio je Borelj.

On navodi da u EU “razumeju” da na Zapadnom Balkanu, kada je Moskva u pitanju, postoje ”problemi, veze i javno mnjenje”, ali ponavlja da postoje i stvari koje ne mogu ići zajedno.

“Nadam se sastanku Vučica i Kurtija do leta”

Šef diplomatije EU Žozep Borelj pozvao je na poštovanje i primenu svih do sada postignutih sporazuma u okviru dijaloga Beogrda i Prištine, kao i na nastavak razgovora pod pokroiviteljstvom EU.

– Potreban nam je konstruktivan angažman i brz napredak ka normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije. Svi se u tome slažu na svojim stranama, ali kada sednu zajedno imaju problem da napreduju. Potrebno je da stvorimo poverenje – poručio je Borelj.

Borelj kaže da su ministri spoljnih poslova EU na današnjem sastanku u Briselu u okviru debate o Zapadnom Balkanu razgovarali i o dijalogu Beograda i Prištine uz zaključak da je neophodno stvoriti ”bolju atmosferu” u razgovorima, ”angažovati se na pozitivnim koracima, stvoriti poverenje i izbeći jednostrane poteze”.

– Nadam se da ćemo pre leta biti u mogućnosti da održimo još jedan sastanak na najvišem političkom nivou uzmeđu premijera Kosova i predsednika Srbije – dodao je Borelj.

9 COMMENTS

  1. kakva licemerna laz.Sada govore o nekoj povoljnoj atmosferi da se izmedju Beograda i Pristine.Briselski sporazum je njihovo delo a Siptari nisu ispunili nista posle 10 godine zahvaljujuci toj laznoj EU.Nisu Srbi lud narod ili oni misle da smo glupi pa da im verujemo.EU se uveliko raspada i tamo nije mesto Srpskom narodu ni u Srbiji ni u RS ni u CG ni u S makedoniji.EU je papec Amerike i sada i Engleske.Borelj ne lazi.dosta sste lagali i bombardovali Srbe

  2. НЕ санкцијама.Иди и уцјењуј Швајцарску,Луксембург.

  3. Srbija zeli u vase kolo,ali zar nam niste oduzeli deo teritorije silom,20 godina nas vodate od saltera do saltera za prijem u EU,postavljate nove uslove,pretite….Zar se tako odnosite prema,kako kazete,buducem clanu?Nametnuli ste,ili namecete,tkz.vase vrednosti,trazite bezuslovno priznanje nase okupirane teritorije i sve vreme nam pretite.Preterujete.

  4. Halo ti si familija od onog Solane , zaboravi te diktate , Srbija nije članica a kako sve radite neće nikad ni biti
    Bez ultimatuma
    Za Srbiju
    Molio bih
    🇷🇸🇷🇸🇷🇸

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here