Tanjug/AP
Žosep Borelj

Održavanje bliskih veza sa režimom ruskog predsednika Vladimira Putina nije kompatibilno sa težnjama za članstvom u Evropskoj uniji, izjavio je danas u Luksemburgu visoki predstavnik EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Žosep Borelj.

– Ulazak u EU strateški je izbor država Zapadnog Balkana i održavanje bliskih veza sa Putinovim režimom nije kompatibilno s izgradnjom zajedničke budućnosti unutar Evropske unije – rekao je Borelj na konferenciji za novinare po završetku sastanka ministara spoljnih poslova članica EU.

Tokom radnog ručka, sastanku evropskih ministara pridružile su se njihove kolege sa Zapadnog Balkana, s kojima je razgovarano o usklađivanju sa evropskom spoljnom i bezbednosnom politikom.

Srbija je jedina država kandidat za ulazak u EU koja nije uvela sankcije Rusiji zbog rata protiv Ukrajine.

Borelj je najavio da će EU smanjiti političke kontakte sa Gruzijom, čija se vlada približava Rusiji, iako je dobila evropsku perspektivu, a razmatra se i zamrzavanje evropske pomoći toj zemlji.

7 COMMENTS

 1. Ne u EU. 21 godinu nas Lažete za to članstvo vam pas M. Pa vi mislite stvarno daste pametni u EU a mi glupi?!
  Primate preko reda Rumuniju i Bugarsku tako sad i i Ukrajinu i Moldaviju bez ijednog ispunjenog Kriterijuma a od nas trazite vec 21 godinu sve 35 ispunjenih Kriterijuma. Ma gonite se i vi i vasa propala EU. Narod Zapadnog Balkana nece vise u toj propaloj EU.
  Bolje BRIKS dugorocno.

 2. NIŠTA RUSOFILI BLEBETANJEM NEĆETE PROMENITI!!!SRBIJA JE U EVROPI U EU MEĐU SVOJIMA!!!
  ŽIVELA AMERIKA, EVROPSKA UNIJA, SRBIJA I UKRAJINA U EU!
  ISTINA SE NE MOŽE MENJATI, ONA JE UVEK ISTA.
  MI SRBI SMO U EU! SVI SRBI ZNAJU, EVROPA JE NAŠA KUĆA, U TO NEMA SUMNJE A I MI SRBI SMO NJENI UKUĆANI.
  SRBIJA JE NA ZAPADU, U EVROPI, U EU, MEĐU SVOJIMA, SVOJOM BRAĆOM ! ŽIVELA EVROPA! ŽIVELA AMERIKA! ŽIVELA SRBIJA, EVROPSKA NATO SRBIJA, ŽIVELA EVROPSKA UNIJA SA SRBIJOM U NJOJ… EVROPSKA NATO SRBIJA, KONAČNO SVOJA NA SVOME MEĐU SVOJIMA. ONI KOJI NE VOLE NAŠ ZAPAD TREBA DA BOJKOTUJU ISTI, TAKO ŠTO ĆE ISTOK PODRŽATI UNIŠTAVAJUĆI (CEPAJUĆI) NAŠE ZAPADNE EVRE I DOLARE A TRAŽITI PLATU U RUBLJAMA I JUANIMA, TRAŽITI POSAO NA ISTOKU U rUSIJI I kINI I NARAVNO sEVERNOJ kOREJI, GDE SE RADNIČKA PRAVA VEOMA POŠTUJU. A I SVE OSTALO LOŠE ZAPADNO,OD AUTOMOBILA,GARDEROBE, TEHNIKE,,,, MENJATI ZA BOLJE ISTOČNO. PATRIOTE, POZOVITE ROĐAKE PATRIOTE DA SA NAŠEG ZAPADA IDU DA RADE NA ISTOK, DA SE KOD NAS NE MUČE RADEĆI ZA BEZVREDNE PRLJAVE EVRE I DOLARE I DA VIŠE DOPRINOSE VOLJENOM ISTOKU…ŽIVELA EVROPSKA NATO UKRAJINA!!! USKORO SAMO EVRO I U SRBIJI!!!

  NE MOŽEMO MI SRBI DA ODNESEMO SRBIJU SA ZAPADA IZ EVROPE I EU NA ISTOK ALI MOŽE DA SE ODSELI (ODNESE SEBE) ONAJ KOME SE TO NE SVIĐA!!! SRBIJA JE SRCE EVROPE! ŽIVELA EVROPSKA SRBIJA!!!

 3. A sta bi sa Katalonijom,glasali za nezavisnost a vi vasom demokratijom pohapsili politicke lidere?

 4. U Ukrajni Rusija vojno pobedjuje, Borelj ide u penzuju, EU švercuje gas i naftu iz Rusije (ulaz je veći nego iz SAD), razvijene EU zemlje se drže za Kinu ko za slamku spasa, a Kina je partner Rusije… da li iko razume ovu izjavu !?

 5. КОМПАТИБИЛНА ЈЕ ТУРСКА
  ЧЛАН НАТО САВЕЗА
  АЛИ НИКАД У ЕУ 30 Godina
  УКРАЈИНА КЕ КОМПАТИБИЛНА СА ЕУ
  НАРЕДИЛИ АМЕРИКАНЦИ ДА ИХ ПРИМИТЕ
  ПА РАТУЈТЕ
  ПРОТИВ РИСИЈЕ
  ПАМЕТНО ЗАР НЕ ???
  Боже сачувај нас од ЕУ зла.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here