EPA/Stephanije Lecocq
Žosep Borelj

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu i bezbednosnu politiku Žosep Borelj izjavio je da je optimista da će Priština i Beograd, posle dogovora o ličnim kartama, postići sporazum i o registarskim tablicama.

Kako je rekao, pitanje registarskih tablica teže je od pitanja ličnih karata. On je rekao da ne očekuje da će se to desiti odmah, ali da postoji period od dva meseca koji je Kurti prihvatio kako bi izbegao situaciju koja bi mogla da stvori veću opasnost.

Kako je istakao, on se zalaže za rešenje o tablicama koji obe strane mogu da prihvate, ukazujući da je u njegovoj ulozi da mora da pokuša da razume poziciju i Beograda i Prištine.

– U mojoj ulozi, moram da pokušam da razumem obe pozicije. Pozicije Srba i Kosovara. Šta se nalazi iza pitanja identiteta, da ste država, da ste nacija, koju nije priznalo mnogo zemalja širom sveta, čak i unutar Evropske unije. Rešili smo problem ličnih karata i recimo pasoša, slobodnog kretanja ljudi. Tablice je teže rešiti, jer, tu nije reč samo o kretanju nekoga, to je imovina koja se može prodati i kupiti. Ali ja sam optimista. Mislim da će za nekoliko nedelja, a do tada ćemo imati dvomesečni period, to nije nešto što će se desiti sutra. A Kurti je prihvatio proces od oko dva meseca kako bi izbegao situaciju koja bi mogla da stvori veću opasnost – rekao je Borelj, prenosi „Kosovo onlajn“.

2 COMMENTS

  1. Kosovo je Srbija i tu nema nikakve price vise jedini je izlaz pozvati Putina i njegovu
    Vojsku i te okupatorae i sve siptare isterati sa Kosova.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here