D. Pavlović
U Nemačkoj je oko 400.000 vernika SPC

Nemačka i Austrija su evropske zemlje sa najvećim brojem Srba na takozvanom privremenom radu. Samim tim u te dve zemlje ima najviše naših vernika. U Austriji je 20 hramova i parohija u 15 gradova sa oko 300.000 vernika, a u Nemačkoj tridesetak parohija, crkava i 40 sveštenika sa oko 400.000 vernika. Međutim, status Srpske pravoslavne crkve u ove dve zemlje nije na najvišem nivou, jer SPC u njima funkcioniše po principu udruženja građana.

U nekim državama SPC je samo mala verska zajednica, a nažalost u zemljama sa najviše vernika, u Austriji i Nemačkoj nema status verske zajednice već je registrovana kao udruženje građana. Time naša crkva nema adekvatan verski, politički i društveni uticaj na nemačku i austrijsku vladu i na verski i politički život u ovim zemljama. Međutim, u prethodnih godinu dana episkop austrijsko-švajcarski Andrej i vladika diseldorfski i nemački Grigorije pokušavaju da reše problem statusa Srpske pravoslavne crkve u Austriji i Nemačkoj. Miodrag Prodan, doktor pravnih nauka i sudija iz Minstera u ime SPC u Nemačkoj bori se za dobijanje prava javnosti.

Ispunjavamo sve uslove: Dr Miodrag Prodan

– Pravo javnosti je da država priznaje neku versku zajednicu kao crkvu, koja tim priznanjem javnog prava dobija nekoliko privilegija koje se tiču poreskog prava, socijalnog osiguranja i još nekih povlastica. To je jedan državni akt u Nemačkoj, o priznanju crkvenog i religijskog uticaja, koji se mora očuvati, jer je to zajednica koja zbog svog značaja zaslužuje prilive novca – objasnio je za “Vesti” Miodrag Prodan.

On sa timom stučnjaka danonoćno radi na tome da Srpska pravoslavna crkva dobije pravo javnosti i objašnjava koliko ga je zapravo teško dobiti u Nemačkoj.

– Godinu dana pripremamo dokumentaciju, koju prvo moramo da predamo. Nemački sudski revizor ima još nekih nedoumica i pitanja na koja moramo da mu odgovorimo, ali to je poslednji korak ka ostvarenju naših prava. Ako crkva i verska zajednica ispunjavaju kriterijume koji stoje u zakonu, država mora da da pravo javnosti. Do nas je sada samo da dokažemo da ispunjavamo kriterijume na dobijanje prava javnosti. Onda kada to dokažemo, država je dužna da nam to pravo da. A mi ispunjavamo sve te uslove – ističe Prodan.