Z. Vicelarević
Mnogo stranaca u povorci Protestna šetnja prema centru Frankfurta

U Frankfurtu na Majni su i ove subote održani protesti protiv obaveznog vakcinisanja i važećih mera protiv korone. Protesti se održavaju od kraja novembra prošle godine i svaki put raste broj nezadovoljnih novim merama.

Ovoga puta je, u odnosu na demonstracije iz decembra, kada je bilo oko 7.000 do 8.000 okupljenih, a sa kojih su “Vesti” izveštavale, primetno je veći broj učesnika na protestu, a broj policajaca je bio daleko manji i nisu bili u oklopnim uniformama kao prošlog puta. Po slobodnoj proceni i u razgovoru sa ostalim predstavnicima medija, koji su nam nezvanično rekli, na ovom skupu se govori o dvadesetak hiljada.

Prisutan je i daleko veći broj stranih državljana stanovnika Frankfurta i okolnih gradova koji su nosili zastave svojih matičnih država iz kojih su došli. Među portugalskim, turskim, španskim, grčkim, argentinskim, francuskim, kolumbijskim, švajcarskim, izraelskim, brazilskim, hrvatskim, bilo je i nekoliko srpskih zastava.

Prvi demonstranti koje smo sreli sa srpskim obeležjem bili su Klara i Zoran Bogdanović iz Kronberga.

– Ovde smo zbog ovih mera kojima nas maltretiraju već dve godine i zato što nam preti da ostanemo bez posla zbog neke glupe politike koja nema veze sa zdravljem. Od početka protesta smo ovde. Možda smo jednu ili dve subote promašili. Dolazili smo kada je na protestu bilo oko stotinak ljudi, a policije duplo više. Tada su policajci bili besni na nas i nisu bili prijateljski raspoloženi, a prošle subote nas je bilo oko 20.000 i policija nas je već drugačije gledala – kaže nam Klara koja se nada da će rast broja demonstranata uspeti nešto da promeni.

Redovni na protestu: Klara i Zoran Bogdanović

Od početka je na demonstracijama i Ivan Andrić iz Frankfurta, koji je sam protestovao ispred austrijskog konzulata kada su zabranili okupljanje i za “Vesti” kaže:

– Protestujem od početka protiv uništavanja ljudskih prava, protiv represalija država koje su se previše uvukle u privatnost građana, i to na globalnom nivou, a za prava da sami odlučimo da li ćemo se vakcinisati ili ne. Ovde su ljudi iz celog sveta i po tome se takođe vidi da imamo globalni problem i da nam treba globalno rešenje. Nadamo se da ćemo nekako pobediti ovaj politički problem širom sveta, da prestanu represalije i da se odgovornima pošteno sudi jer ovo što su radili sa vakcinama je prešlo sve granice – kaže nam Ivan, koji je poneo i veliki odštampani plakat na kome je pisalo da oslobađa državu i vlast obaveze da ga štiti od kovida 19 i da on preuzima odgovornost za svoje zdravlje.

Ivan Andrić je poneo i transparent

Mirjana Dragović iz Šapca u ruci nosi malu srpsku zastavu, ali sa velikim ponosom.

– Na ovaj način se borim za mir i slobodu u celom svetu. Nisam protiv vakcina i treba svako ko želi da se vakciniše, ali sam protiv ovih mera. Da li sam vakcinisana ili nisam, to je moja privatna stvar i tako treba i da ostane – kaže Mirjana.

Zastava mala, ponos veliki: Mirjana Dragović

Protestna šetnja je mirno nastavljena ka centru grada, a policijski službenici su obezbeđivali dugačku povorku demonstranata bez provokacija sa jedne ili druge strane. Među demonstrantima nismo videli transparente desničarskih grupa ili nekih političkih partija. Nemački mediji u Frankfurtu su šturo izvestili sa ovog protesta.

Preterali su

Emilija Ilić iz Frankfurta nije htela da je neko prepozna na fotografiji u novinama, ali je htela da kaže da je na protestu zbog slobode.

– Želim da sama odlučim da li da se vakcinišem, a ne da me neko na silu primorava i zato sam takođe ovde. Bolesti su postojale ranije i postojaće uvek, a to sa pandemijom je, po meni, malo preterano. Mislim da je sve ovo uveličano samo da bi nam prodali te vakcine.

Samo žele da prodaju vakcine: Emilija Ilić

Zajedno protiv patnje

– Zovem se Danijel Petrović, iz Srbije sam, i ovde sam da se okončaju ove mere koje ništa ne donose osim patnje, da mi se dozvoli da se sam odlučim da primim vakcinu ili ne. Pomeranja ima i svaki put nas je sve više, iako je zvanična propaganda protiv demonstracija i pokušavaju da nas zaustave lažiranim informacijama – predstavio nam se jedan od učesnika protestne šetnje…

Dok je Danijel razgovarao sa reporterom “Vesti” prolazili su demonstranti sa hrvatskim zastavama, stali nakratko da se slikaju i rekli nam da obavezno naglasimo da su Hrvati i Srbi zajedno protiv mera.

Danijel Petrović sa demonstrantima iz Hrvatske