Sadašnji šef diplomatije Boris Džonson izabran je za novog lidera Konzervativne stranke, a ujedno će naslediti i Terezu Mej. Džonson je dobio 92.153, a Hant 46.656 glasova.

Konzervativci su se juče izjašnjavali između Džonsona i Džeremija Hanta.

Nekoliko članova Vlade Tereze Mej izjavilo je da će podneti ostavku, pre nego što ih Džonson otpusti, zbog protivljenja njegovoj nameri da Britaniju izvede iz Evropske unije bez sporazuma.

Džonson nije tipičan političar, počevši od izgleda do ponašanja, a njegovu karijeru obeležili su i brojni skandali.

On je kontroverzna figura u britanskoj politici i novinarstvu. Pristalice ga vide kao duhovitog, popularnog i privlačnog. Kritičari i iz levih i iz desnih krugova optužuju ga za elitizam, neiskrenost, lenjost i upotrebu rasističkog i homofobičnog jezika.

Džonson je karijeru započeo kao novinar, a ne kao političar, ali je ubrzo upao u nevolju. Počeo je da radi u londonskom Tajmsu, gde je izazvao skandal kada je napisao članak o arheološkom otkriću palate Edvarda II. Džonson je izmislio izjavu za koju je lažno tvrdio da je dobio od istoričara Kolina Lukasa, inače svog kuma. Džonson je zbog tog skandala otpušten iz Tajmsa.

Boris Džonson je obavljao mnoge političke funkcije. Bio je gradonačelnik Londona od 2008. do 2016. godine, a u naredne dve godine bio je na mestu ministra spoljnih poslova Velike Britanije.

Džonson je poznat po podršci Bregzitu, ali kada su građani na referendumu izabrali izlazak iz EU, on je stao na stranu pregovaranja s Briselom, odbacujući ideju o plaćanju “računa” za izlazak u iznosu od 39 milijardi funti.

Novi lider konzervativaca je bio i akter raznih skandala. Našao se u centru pažnje prošle godine kada se saznalo da ga je supruga Marina Viler, advokat, pisac i kolumnista, nakon 25 godina braka izbacila iz kuće zbog preljube. Najgore je bilo to što mu to nije bio prvi put – poznato je pet njegovih vanbračnih afera.

Razveo se nakon što je otkrivena njegova afera sa Keri Sajmonds, a novi skandal je izbio kada su komšije pozvale policiju zbog svađe u kući njegove devojke u kojoj su boravili.

Jedan od skandala vezan je za Beograd. U vreme dok je bio ministar spoljnih posolova, Džonsona su u Londonu žestoko napali zato što je posetu Beogradu iskoristio da promoviše švoju knjigu u Knez Mihajlovoj ulici, prenose mediji.

Boris Džonson je rođen 19. juna 1964. godine u Njujorku.

Otac mu je turskog porekla – pradeda je bio Osman Kemal koji se pokrstio kao Vilfred Džonson, dok je njegova baka potomak vanbračne veze kralja Džordža II što ga dovodi u rođačke veze sa velikim brojem plemića.

5 COMMENTS

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here