EPA/ALEXANDROS BELTES
Bugarski premijer Bojko Borisov

Bugarski premijer Bojko Borisov se, nakon radne večere u Sarajevu, obratio svojoj srpskoj koleginici Ani Brnabić u vezi sa svojom izjavom o samoproglašenoj nezavisnosti Kosova, koja je izazvala oštru reakciju ministra spoljnih poslova Srbije Ivice Dačića.

Prema rečima Borisova – njegova izjava u Poznanju je pogrešno shvaćena.

– Ja vas toliko volim, mi smo takvi prijatelji, kako su mogli da me tako shvate… Uvek sam govorio – “oni moraju da se pozabave Kosovom”. Nikada nisam govorio ništa drugo. A sada pozivamo ambasadore… A ja ništa nisam rekao – rekao je Borisov premijerki Ani Brnabić.

Bugarski premijer je dodao i da nikada nije imao loše namere prema Srbiji i da nije pokušao da se meša u unutrašnje poslove države.

– Bila si (Ana Brnabić) tamo (u Poznanju)… Ja se vraćam, a on (Ivica Dačić) kaže da ne treba da delim savete šefu diplomatije… A ja imam najbolje namere prema njemu – objasnio je Borisov.

Srpski ministar spoljnih poslova Ivica Dačić reagovao je povodom izjave Borisova, koji je rekao da bi Borel, kao budući šef diplomatije EU, trebalo da zastupa stav cele Unije i da, bez obzira na to što Španija ne priznaje nezavisnost Kosova, mora da uvaži da druge države članice unije priznaju, pa bi u skladu sa tim trebalo i on da postupa.

Ministar Dačić poručio je Borisovu da stav Evropske unije nije da je KiM nezavisno i da bugarski premijer, koji tvrdi da jeste, mora da poštuje taj stav, a ne da drži pridike budućem šefu diplomatije EU.

3 COMMENTS

  1. Србима ништа није јасно! Сви нас воле. Истини за вољу са Бугарима је све могуће. Једна трећина Бугарске је насељена Србима, Шопцима.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here