BORON: Venecuela je naš Staljingrad

0

 

Zna šta hoće Amerika: Atilo Boron

Venecuela je naša bitka za Staljingrad – moramo se odupreti pritiscima SAD, upozorava Atilio Boron, profesor političkih nauka na Institutu društvenih nauka Latinske Amerike i doktorant Harvarda.
Ako Venecuela podlegne brutalnom pritisku i ofanzivi SAD i ako Vašington uspe da smeni vlast u toj zemlji – biće srušeni svi napredni projekti u Južnoj Americi, ističe Boron.
On je na svom blogu objavio priču, koju je kasnije preuzeo list "Los Anđeles tajms", koji potvrđuje da su procene na kojima se temeljila pretpostavka energetske nezavisnosti SAD – propali.
SAD odavno govore da imaju ogromne nekonvencionalne rezerve gasa i nafte (gasa iz škriljaca) u Pojasu Monterej u Kaliforniji.
Ali, "Los Anđeles tajms" je objavio izveštaj, koje je kasnije potvrdila posebna agencija američkog Ministarstva energetike, prema kome je došlo do ogromnog precenjivanja tih rezervi za čak 96 odsto!
To će značiti još veći pritisak na Venecuelu i Brazil, zemlje u kojima su velika ležišta nafte na kontinentu, i još veći pritisak na Argentinu koja ima rezerve škriljaca u poljima Vaka Muerta.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here