Bosanski Hrvati strahuju

0

 

Predloženim izmenama, ukoliko prođu saborsku proceduru, praktično bi se ukinula mogućnost prebivališta u dve zemlje, a policiji i telima uprave bi se dala znatno veća ovlašćenja pri proveri i brisanju iz evidencije osoba koje zaista ne žive u Hrvatskoj, podseća radio ”Slobodna Evropa”.

 

Osim zabrinutosti, pre svega kod izbeglica iz BiH koje i dalje žive u Hrvatskoj, javile su se i špekulacije kako je to osveta HDZ što njihov kandidat na predsedničkim izborima Andrija Hebrang nije dobio podršku bosansko-hercegovačkih Hrvata.

 

Izmenama zakona prebivalištu, iz evidencije prebivališta na teritoriju Republike Hrvatske biće izbrisane osobe za koje se utvrdi da stvarno ne prebivaju na prijavljenoj adresi. Ta bi odredba oko 90.000 Hrvata u BiH mogla da natera da se opredele za prebivališta u Hrvatskoj, posebno Hrvate iz Posavine.

U HDZ BiH strahuju da će se veliki broj bosanskih Hrvata na kraju ipak odlučiti na prebivalište u Hrvatskoj, što bi moglo da se odrazi na biračke spiskove u BiH. Zbog toga se nadaju skorom sastanku sa hrvatskom premijerkom Jadrankom Kosor kako bi stvari do kraja pojasnili.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here