Bosić s Bakirom do vlasti!

0

Pakt sa đavolom: Mladen Ivanić (drugi sleva) i Mladen Bosić (u sredini) s predstavnicima Saveza za promene
 

Besmislena koalicija

Lider HDZ-a BiH Dragan Čović smatra da SDA i DF koaliranjem sa Savezom za promene "igraju neku igru da zaokrenu stvari". On je dodao da SNSD može formirati vlast u RS i istakao da će HDZ-u biti partner onaj ko bude imao vlast u ovom entitetu.

– Dodik nam je odgovorio da on može imati vlast u narednih petnaestak dana u RS. Besmisleno bi bilo bez te vlasti praviti koaliciju na nivou BiH, jer bismo po strani ostavili deo RS – smatra Čović.

Potpis na dokument o saradnji stavili su SDA, Demokratski front Željka Komšića, SDS, PDP i NDP, stranke koje u zajedničkom parlamentu imaju 21 od ukupno 42 poslanika. Nakon što su potpisali papir, Bakir Izetbegović, Željko Komšić, Mladen Bosić, Mladen Ivanić i Dragan Čavić poručili su da je ovaj dokument otvoren za sve druge stranke. Međutim, ta poruka znači da su otvoreni za koaliciju još sa HDZ BiH, ali ne i za SNSD Milorada Dodoka.

Šefovi ove dve partije, Dragan Čović i Milorad Dodik ostali su bezmalo zatečeni ovakvim razvojem događaja. Dodik je istakao da ne zna o čemu se tu radi, ali da SDA pravi veliku grešku, a Čović je naveo da je on u proteklom periodu sa SDA i DF-om dogovorio nešto drugo, a to je formiranje vlasti od nižih ka višim nivoima.

 

Rušenje Dejtona

Potpredsednik RS Emil Vlajki predlaže hitno konstituisanje Narodne skupštine Srpske.

Vlajki kaže da međunarodna zajednica nastoji da unutar srpskog političkog korpusa osigura većinu za rušenje Dejtona kroz pripremljene ustavne reforme koje će Srpsku svesti na administrativnu jednicu.

– Osnovni cilj bio je instaliranje u Predsedništvo srpskog člana koji je spreman da sa drugom dvojicom dovede do stvaranja centralizovane BiH pod upravom Bošnjaka po principu jedan čovek – jedan glas. Drugi cilj je navođenje opozicije u Srpskoj da sa Bošnjacima na nivou BiH naprave zapadnu, probošnjačku vlast, što se u ovom času događa – naveo je Vlajki.

Bakir Izetbegović rekao je da poštuju većinsku izbornu volju.

– U RS se zna pobednik, a na nivou BiH imamo izbalansiran odnos jer dva bloka iz RS imaju po sedam poslanika, s tim da je gospodin Ivanić član Predsedništva BiH i to je ta prevaga građana u RS – rekao je Izetbegović.

Podsetimo, SNSD i DNS zajedno imaju sedam od 14 poslanika iz RS. Drugu sedmorku čine poslanici SDS-a, NDP-a i SDA. Na pitanje da li je SDA isključila SNSD iz buduće vlasti na nivou BiH, Izetbegović je rekao da je ta stranke pobednik u RS i da sa njom može razgovarati o saradnji na nivou RS. Što se tiče predsednika HDZ Dragana Čovića, Izetbegović je rekao da misli da "Čović neće izdati interese hrvatskog naroda u BiH".

– Mislim da će uraditi ono što je dobro za Hrvate, a to je ono što je dobro za BiH i sve njene narode. Ne bi se smelo desiti da vitalni nacionalni interes Hrvata u BiH bude opstanak Milorada Dodika – smatra Izetbegović.

Lider SDS-a Mladen Bosić kaže da su stranke koje čine Savez za promene došle do zajedničkih stavova sa SDA i DF kako bi trebalo da izgleda buduća vlast i koji bi trebalo biti prioriteti.

– Trebamo preći iz faze politike konflikta u fazu politike međusobnih interesa i dogovaranja i bilo bi vrlo dobro da se buduća vlast u BiH konstituiše što je moguće pre, da bi se otkočili procesi koji su u skoro svim segmentima zakočeni u proteklih osam godina – rekao je Bosić.

 

Prenos nadležnosti na Sarajevo?

Predsednik RS Milorad Dodik izjavio je da je cilj principa koje je Savez za promene okupljen oko SDS potpisao sa SDA i DF da se mesto odlučivanja o interesima srpskog naroda prebaci iz Banjaluke u Sarajevo.

– U osnovi svega je objavljena platforma sa potpisima Željka Komšića i Bakira Izetbegovića kojom se uspostavljaju dva nova ministarstva na nivou BiH i Apelacioni sud BiH. SNSD je odbio te principe jer su neprihvatljivi i njima se jača BiH i slabi Republika Srpska – rekao je Dodik.

On je poručio da će u skladu sa svojim ustavnim ovlašćenjima zaustavitti slabljenje RS i prenos nadležnosti. Takođe je naglasio da je Bakir Izetbegović potpisavnjem dokumenta sa Savezom za promene uveo BiH u dramatičnu nestabilnost zaboravljajući da SNSD ima tri delegata u Domu naroda pomoću kojih može blokirati sve odluke štetne po Srpsku.

– Poznajući način rada SDA, oni u to nisu ušli bez detalja i čvrstih obećanja koje im SDS, eventualno, daje – dodao je Dodik.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here